Китай експулсира американска журналистка, но не й разрешава да напусне Ухан

  • 25 февруари 2020 20:39

  • 1532
  • 1
Китай експулсира американска журналистка, но не й разрешава да напусне Ухан
© Getty Images

Американска журналистка, която очаква да бъде експулсирана от Китай заради криза между нейния вестник и Пекин, ще трябва да остане в Ухан - градът епицентър на епидемията от коронавирус, докато епидемията не приключи, обявиха днес китайските власти, предаде Франс прес.

Чао Дън от "Уолстрийт джърнъл" е една от малкото чуждестранни прес журналисти в Ухан. Градът е поставен под карантина и от края на януари всяко влизане и излизане оттам е забранено.

Оздравя първият от критично болните пациенти, заразени с коронавируса в Шанхай

Заедно с двама нейни колеги, които вчера напуснаха китайска територия, тя стана обект на мерки за експулсиране като ответна реакция заради авторски материал в американския всекидневник, преценен от Пекин като расистки, съобщава БТА.

В разгара на епидемията от коронавирус комунистическият режим изтълкува неправилно статията, озаглавена "Китай е истинският болен човек в Азия".

Изразът се появява още през 19 в., за да обрисува Китай през колониалната епоха. Той е смятан за обиден в азиатската държава.

В. "Уолстийт джърнъл" отказа да се извини, а Пекин отне на трима журналисти, сред които и Чао, прескартите, които им позволяват да пребивават в Китай.

Но тъй като й е забранено да напуска Ухан, журналистката не можа да напусне веднага китайска територия.

Всичките 16 заразени с коронавирус във Виетнам са излекувани, нови случаи няма

"По хуманитарни причини ще й позволим да остане в Ухан, но няма да може да прави интервюта", каза днес Чжао Лицзян - говорител на министерството на външните работи.

"След като епидемията приключи, ще й позволим да замине възможно най-скоро", уточни Чжао на пресконференция.

Американският президент Доналд Тръмп днес потвърди, че скоро ще вземе решение в отговор на експулсирането на журналисти от "Уолстрийт джърнъл". "Ще разгледаме този въпрос, това е нещо, което не обичам да виждам", каза Тръмп на пресконференция в Делхи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1532 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.26 | 09:23

1

"Това е нещо което не обичам да виждам" - добре казано.

Добави коментар

Водещи новини