В Ухан вече работят 12 временни болници за лечение на коронавируса

  • 19 февруари 2020 16:40

  • 629
  • 0
В Ухан вече работят 12 временни болници за лечение на коронавируса
© Getty Images

В китайския град Ухан, провинция Хубей, са започнали работа 12 временни болници за лечение на заразените с новия коронавирус, съобщи днес агенция Синхуа, цитирайки съобщение на градския щаб за контрол над епидемията.

Според съобщението в болници са били преоборудвани редица учреждения в Ухан, включително гимназии и изложбени центрове. Отбелязва се, че властите планират да открият и допълнителни полеви болници, с което броят на болничните легла в медицински заведения от този тип ще се увеличи до 20 400, предаде БТА. 

Преди близо две седмици китайските власти отбелязаха ефективността на временните болници в борбата с коронавируса в Ухан - градът, откъдето тръгна епидемията в края на декември м.г. Те помагат да бъде намалено натоварването върху стационарните клиники.

По последни данни, цитирани от ТАСС, броят на починалите от заразата с новия вирус в Китай е превишил 2000, над 14 300 души са оздравели, а броят на заразените от началото на разпространението на вируса е над 74 000.

Експерт: "Хаотична" е ситуацията с коронавируса на борда на "Даймънд принсес"

Днес китайският вестник "Бейцзинбао", цитиран от ТАСС, съобщи, че главната лекарка на Осма болница в Ухан - Ван Пин, се е заразила с коронавируса и е хоспитализирана. Състоянието й се оценява като критично. Тя е настанена в интензивното отделение на болница "Цзининтан" в Ухан. За спасяването на живота й "вече е намерена кръвна плазма".

Държавният комитет по здравеопазването на Китай по-рано препоръча за лечение на тежко болни да се използва методът за преливане на кръвна плазма от оздравели пациенти, които преди това са били заразени с новия коронавирус. Вестникът добавя, че в болница "Цзининтан" има достатъчно кръвна плазма за лечение на заболелите.

Във вторник стана известно, че от коронавируса е починал главният лекар на болница "Учан" в Ухан Лю Чжимин, на 52 г. Той е първият ръководител на медицинско учреждение, починал от новата зараза.

Администрацията на китайската провинция Хубей използва технологията за изкуствен интелект за дистанционно допитване до гражданите за състоянието на здравето им, предаде днес Синхуа, цитирайки оператора за мобилна връзка "Чайна мобайл", който е автор на разработката.

В хода на телефонния разговор "умен робот" изяснява телесната температура и местонахождението на хората. Той използва функцията за разпознаване на гласа за идентификация на гражданите с цел да бъде съставен списък на анкетираните. По данни на компанията, в рамките на дистанционното допитване вече са взели участие почти 100 000 души от Ухан и от съседни градове.

Последвайте канала на

Novini.bg
629 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини