Коронавирусът порази бизнеса на ресторантите в Шанхай за Св. Валентин

  • 13 февруари 2020 18:13

  • 668
  • 0
Коронавирусът порази бизнеса на ресторантите в Шанхай за Св. Валентин
© Getty Images/Guliver (архив)

Разпространението на коронавируса се отразява зле на работата на ресторантите в Шанхай в навечерието на Деня на влюбените, съобщи Ройтерс.

"Броят на резервациите за празника тази година е почти нула", каза Бил Ху, собственик на френски ресторант в популярен мол в града. И в предишните дни бизнесът не върви. В кухнята е тихо, заети са единствено двама души от персонала, които отговарят за дезинфекцията на заведението, предава БТА.

Фотограф показва нереално празните улици на Шанхай

"Тази епидемия дойде изневиделица. Много клиенти бяха направили резервации, но всички се обадиха да ги отменят", казва Ху. Миналата година за Св. Валентин той посрещнал 170 клиенти в ресторанта си. Загубите му досега са над 100 000 долара - за наем, заплати и продукти.

"Последните няколко седмици бяха брутални", каза Остин Ху, майстор-готвач в луксозния ресторант "Херитидж бай Мадисън" в крайбрежната зона на Шанхай. "Свети Валентин засега се очертава тъжен, имаме само една резервация. Ще отнеме време, докато доверието се върне. Въпросът е дали ние ще можем да издържим достатъчно дълго", добавя той.

Коронавирусът удари туризма: Всички турове до Китай и обратно отменени

С настъпването на заболяването властите предупредиха хората да си стоят вкъщи и дори големите градове в страната заприличаха на призрачни.

"Няма да рискувам живота си, за да изляза да вечерям навън", каза Дина Ли, която се е отказала от идеята за празнична вечеря със съпруга си заради вируса, макар от десет дни да не е излизала от къщи. "Дори когато поръчвам храна, го правя само от "Кей Еф Си" и "Макдоналдс", защото големите вериги трябва да гарантират сигурността на храната", добави тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини