Китайски експерт: Пикът на новия коронавирус ще настъпи след седмица

Епидемията от вирусна пневмония, която вече отне живота на над 100 души в Китай, може да достигне своя пик след седмица или десетина дни, заяви китайски експерт, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Според Чжун Наншан, който е сред най-големите китайски експерти по респираторни болести, епидемията не би трябвало да придобие големи мащаби. "Трудно е да се прогнозира кога ще се стигне до пик в разпространението на вируса - каза той. - Това вероятно ще се случи след седмица или десетина дни."

Коронавирусът можел да се предава на разстояние от 2 метра

Чжун Наншан е известен с това, че е допринесъл за справяне с епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) през 2002-2003 г., когато умряха 774 души в целия свят, 648 от които в Китай, включително в Хонконг. Сега ученият заяви пред агенция Синхуа, че нивото на смъртност вследствие на новата форма на вирусна пневмония би трябвало да продължи да намалява благодарение на усилията на медицинския персонал въпреки липсата засега на ваксина. Има обаче много неизвестни, свързани с вируса, по-специално с използваните от него механизми на заразяване.

Епидемиологът Цзън Гуан от Китайския център за контрол и превенция но болестите смята, че в сравнение с ТОРС новият коронавирус е по-коварен. Според него ситуацията ще се подобри с покачването на температурите, което не благоприятства развитието на заразни респираторни болести.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет