106 са вече смъртните случаи от новия коронавирус в Китай

  • 28 януари 2020 06:32

  • 2754
  • 1
106 са вече смъртните случаи от новия коронавирус в Китай
© gettyimages

Броят на починалите от пневмония, причинена от новия коронавирус в Китай, достигна 106 души, предаде БТА, като цитираха данни на китайските власти.

Броят на заразените нарасна на 4 515 души. Първи смъртен случай от новия вирус е регистриран и в Пекин. Само през последното денонощие в провинция Хубей са починали 24 от заразените.

СЗО за коронавируса: Висока заплаха на международно ниво

Епицентър на епидемията е най-големият търговско-промишлен център в тази провинция - град Ухан, с население повече от 11 милиона. В по-голямата част от провинция Хубей, където живеят близо 60 милиона души, са въведени ограничения за пътуване. Случаи на заразени, пътували до град Ухан, бяха потвърдени на различни места по света - от Япония до САЩ, където властите съобщиха, че 110 души в 26 щата са под наблюдение.

Шри Ланка е последната държава, в която също бе регистриран случай на заразен с новия вирус. Националната имиграционна администрация на Китай призова гражданите да преразгледат плановете си за пътувания в чужбина, за да намалят движението през граница с цел спиране разпространението на вируса. Филипините временно спряха издаването на туристически визи за пристигащи от Китай, за да предотвратят разрастване на заразата.

Търговията с диви животни увеличава риска от епидемии

Първи случай на заразен с новия коронавирус бе потвърден в Германия, предаде говорител на Министерство на здравеопазването. Пациентът е мъж от района на Старнберг в Бавария, намиращ се на около 30 км югозападно от Мюнхен.

Той е в стабилно състояние, посочи в изявление баварската служба за здравеопазване и безопасност на храните. Мъжът се навира под медицинско наблюдение и е изолиран. Говорителят на баварското министерство на здравеопазването каза, че има малък риск от заразяване на други хора в провинцията.

От началото на кризата СЗО публикува 6 доклада за ситуацията. Организацията използва термина "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб" в редки случаи на епидемии, изискващи енергичен световен отговор като например свинския грип H1N1 през 2009 г., вируса Зика през 2016 г. и треската Ебола в Западна Африка в периода 2014-16 г. и ДР Конго през 2018 г. Част от семейството на коронавирусите, новият коронавирус 2019-nCoV поражда у заразените грипни симптоми и може да се стигне до тежки дихателни проблеми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2754 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аман Чернев

2020.01.28 | 07:05

1

ГЕРБ е организация за източване на държавния бюджет на всички нива.

Добави коментар

Водещи новини