450 училища в Банкок хлопнаха кепенците

  • 22 януари 2020 13:35

  • 448
  • 0
450 училища в Банкок хлопнаха кепенците
© Pixabay

Властите в тайландската столица наредиха около 450 училища да останат затворени днес заради замърсяването на въздуха, достигнало опасно високи равнища, предаде Ройтерс.

В Банкок, който е най-посещаваният град в света, регистрираното ниво на фините прахови частици е 78.3 микрограма на кубичен метър. Равнище над 35 се смята за опасно за здравето, според независимата организация за контрол на качеството на въздуха ЕърВижуал.

Фините прахови частици може да включват прах, сажди и дим и са толкова малки, че могат да се натрупат дълбоко в белите дробове и да навлязат в кръвоносната система.

Тайланд обмисля да премести столицата си

Като много разрастващи се азиатски градове Банкок страда от изпаренията на автопарка, прах от строителни обекти и емисии от промишлеността. Смята се обаче, че горенето на стърнища и храсти в полетата в селските райони допринася най-много за замърсяването през сухите зимни месеци.

Индексът за качество на въздуха в Банкок днес беше 163, по данни на AirVisual, а показатели над 150 се смятат за опасни.

Миналия януари Банкок затвори училищата за седмица заради замърсяването. Тази година неприсъственият ден за учениците е само днес.

Последвайте канала на

Novini.bg
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини