Протестиращите в Хонконг предупредиха тайванците да бъдат бдителни

  • 12 януари 2020 18:46

  • 739
  • 2
Протестиращите в Хонконг предупредиха тайванците да бъдат бдителни
© Getty Images/Guliver (архив)

Докато милиони гласоподаватели приветстваха съкрушителната победа на Цай Ингвен на президентските избори в Тайван, участници в антикомунистически протест в Хонконг днес предупредиха тайванците да бъдат бдителни, предаде ДПА.

Протестиращ студент каза, че макар в Тайван сега да е спокойно, страната все още е застрашена от Китай и не е сигурно, че след 10 години ще продължи да бъде така.

Цай Ингвен бе преизбрана за президент на Тайван

Протестиращ с маска каза, че не е оптимистично настроен от резултатите, тъй като не засягат отношенията между Тайван и Китай, допълвайки, че резултатите от вота са добра новина за протестиращите в Хонконг, които са избягали в Тайван, за да се спасят от арести във връзка с участие в неразрешените протести.

Не мисля, че китайското правителство ще отстъпи, така че всички проблеми ще са си същите, каза той, предаде БТА.

Макар Тайван да има собствено правителство от 1949 година Пекин го смята за своя територия.

Хонконг получи обещание за 50 години самоуправление по модела "Една страна, две системи", въведен през 1997 година, когато Хонконг бе върнат на континентален Китай след 150 години британско управление. Много жители на Хонконг обаче се опасяват, че автономията, която им е обещана, е под заплаха без всеобщо избирателно право.

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу новогодишно шествие от десетки хиляди протестиращи

Тайланд неколкократно е изразявал подкрепа за хонконгската борба за демокрация, откакто започнаха протестите в Хонконг през юни.

Китайското външно министерство призова международната общност да продължи да подкрепя неговия "принцип за един Китай", се посочва в изявление днес.

Без значение какво се случва в Тайван, фактът, че има само един Китай в света и Тайван е част от Китай няма да се промени, се посочва в изявлението, цитирано от говорител на китайското външно министерство. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
739 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
КЪДЕ Е

2020.01.12 | 19:19

1

МОДЕРАТОРСКИЯ ТРОЛ КРУМ УСРАНИЯ , ДА СЕ ИЗСЕРЕ ЗА КОМУНИСТИТЕ?

д- р Милошев- 4- ти километър

2020.01.12 | 21:47

2

Пепино, идвам с инжекцията! Скоро мъж няма да видиш, щом не слушкаш!

Добави коментар

Водещи новини