Двете ГМО китайчета са с непредвидени мутации

03 декември 2019 20:55

Двете ГМО китайчета са с непредвидени мутации
© Getty Images (архив)
13721 1

Двете китайски близначки, родени миналата година въз основа на генномодифицирани ембриони чрез използване на технологията CRISPR, вероятно са с непредвидени мутации в геномите си. Това заяви журналист, който се сдобил с непубликувана версия на свързаното с експериментите изследване.

Вестта за експериментите шокира целия свят през ноември м.г. Ученият Хъ Цзянкуей разкри в Хонконг, че модифицирал ембриони в рамките на инвитро оплождане за двойка, за да се опита да създаде геномна мутация, която би осигурила имунитет срещу вируса на СПИН, предаде Франс прес.

Става въпрос за процедура, за която няма медицинско оправдание, тъй като съществуват технологии, които възпрепятстват заразяването от серопозитивен баща.

Китайски учени създадоха генномодифицирани близнаци

След раждането им двете близначки бяха кръстени с псевдонимите Лулу и Нана, но останаха анонимни, както и родителите им.

Журналист на "MIT Technology Review" се сдобил с ръкопис на изследването, което Хъ Цзянкуей се опитал да публикува в престижни научни списания и което подробно описва неговия метод и получените резултати.

Учен: ГМО бебета ще бъдат реалност до две години

БТА
13721 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
280

2019.12.04 | 14:32

1

Няма да са по зле от средностатистическият български пушач

Добави коментар

Водещи новини