Маринела Петкова заздравява връзките с Виетнам

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Лаоската-народнодемократична република, със седалище в Ханой, Виетнам, Маринела Петкова връчи акредитивните си писма на президента Бунян Ворачит.

В рамките на церемонията се проведе протоколна среща между президента Бунян Ворачит и посланик Маринела Петкова, на която бяха обменени виждания по въпроси на двустранните отношения и политиката на ЕС за сътрудничество за развитие с Лаос. Президентът на Лаос изказа благодарност и признателност за помощта, оказана от България за следвоенното възстановяване на Лаос. Той обърна внимание на целите за социално-икономическо развитие на страната и тези за развитие на приоритетни сектори на националната икономика като минно дело, преработвателна промишленост, енергетика и туризъм.

Захариева покани виетнамски студенти в българските университети

Посланик Петкова поздрави Лаос за устойчивия висок икономически ръст от последните години и успехите на правителството за подобряване благосъстоянието на хората. Тя даде висока оценка на ефективното и ангажирано взаимодействие на Лаос с ЕС, като партньор на страната по пътя й към изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН. В този контекст бе отдадено значение и на възможностите за ползотворен диалог в рамките на засиленото партньорство ЕС – АСЕАН и Азиатско-европейската среща.

Изразено бе взаимно задоволство от факта, че България и Лаос запазват отношения на взаимно уважение и разбирателството, както и пожелание за засилване на двустранния политическия диалог и на сътрудничеството в търговията, инвестициите, туризма и образованието.

В рамките на посещението си в Лаос (6-8 ноември) посланик Петкова проведе срещи с министъра на образованието и спорта, заместник-министъра на индустрията и търговията, и в Министерство на външните работи - със зам.-министъра на външните работи Тонгфан Саванфет и генералния директор на Дирекция „Европа и Америка“. Проведена бе и приятелска среща с лаоски граждани, завършили висше образование в България, и български граждани, живеещи и работещи във Виентян.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет