Индонезия арестува 185 души заради горските пожари

Индонезийските власти заявиха днес, че са арестували 185 души, заподозрени в подпалване на горски пожари, от които се разнася гъст, вреден дим в Югоизточна Азия, предаде Асошиейтед прес.

Полицията каза, че заподозрените са арестувани в шест провинции, обявили извънредно положение заради пожарите. Те могат да бъдат съдени по силата на закон за защита на околната среда, предвиждащ максимално наказание от 10 години затвор за подпалване на пожари с цел разчистване на земята.

Почти всяка година от горските пожари се разнася вреден дим в цяла Индонезия, а също в съседите й Малайзия и Сингапур. Пожарите често са подпалвани от дребни селски стопани и собственици на плантации с цел разчистване на земята за засяване. Намалената видимост заради дима причини забавяния на полети на няколко летище в Индонезия и Малайзия и накара властите да затворят училища в някои части на двете страни.

Природозащитни организации призоваха индонезийския президент Джоко Видодо да предприеме спешни действия за справяне с пожарите, които бушуват от седмици на островите Суматра и Борнео, посочва ДПА.

"Начинът, по който правителството реагира на извънредната ситуация, е бавен, а хората продължават да страдат, особено децата и по-възрастните", заяви група от 12 неправителствени организации в отворено писмо до президента. Те призоваха правителството веднага да изпрати медицински персонал за безплатно лекуване на пострадалите и да евакуира най-уязвимите хора на безопасно място.

Хиляди училища бяха затворени на остров Суматра през последните дни заради дима от пожарите.

Властите затвориха днес още училища в някои части на Борнео и Суматра и осигуриха кислород в здравни центрове, за да помогнат за лечението на някои от хилядите хора, пострадали от дихателни инфекции заради дима от пожарите, отбелязва Ройтерс.

Според индонезийската служба за справяне с бедствия над 328 000 хектара гори и плантации са изгорели от началото на годината.

Замърсяването на въздуха в Паланкарая - столицата на провинция Централен Калимантан, е достигнало "опасно" ниво през последните дни, показват данни на министерството на околната среда и горското стопанство. Качеството на въздуха в други райони като провинциите Джамби и Риау също е достигнало "нездравословно" ниво.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет