Северна Корея промени конституцията си, за да укрепи управлението на Ким Чен-ун

  • 29 август 2019 18:07

  • 1019
  • 0
Северна Корея промени конституцията си, за да укрепи управлението на Ким Чен-ун
© Getty Images/Guliver (архив)

Севернокорейският парламент прие промени в конституцията, засилващи допълнително ролята на Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, на държавен глава, съобщиха днес медиите в КНДР, цитирани от Ройтерс.

Законовият статут на Ким като "представляващ държавата беше укрепен още повече, за да гарантира категорично монолитното ръководене от върховния лидер на всички държавни дела", цитира агенция КЦТА председателя на Президиума на Върховното народно събрание на Северна Корея Чое Ньон-хе.

Днешното решение беше взето, след като през юли Ким официално беше обявен за държавен глава и главнокомандващ на армията съгласно приетата тогава нова конституция на КНДР. Според анализатори вероятно обявяването на Ким за държавен глава тогава вероятно е имало за цел да подготви почвата за мирен договор със САЩ.

Северна Корея отдавна призовава за мирно споразумение и нормализиране на отношенията си с Вашингтон, с което официално да бъде сложен край на Корейската война (1950-1953 г.). Тя до ден днешен е приключила единствено по силата на примирие, но не и на официален мирен договор.

В исторически план номинално държавен глава на КНДР беше председателят на Президиума на Върховното народно събрание.

Според новата конституция обаче Ким, като председател на Държавния съвет, е върховен представител на целия корейски народ, което означава държавен глава, но и "главнокомандващ".

В предишната конституция Ким беше определен просто като "върховен лидер", който командва "въоръжените сили" на КНДР.

Приетите днес конституционни промени изглежда потвърждават, че сега севернокорейската правна система ще признае Ким за държавен глава.

Новата конституция му позволява да обнародва законови разпоредби, укази и решения и да назначава и отзовава посланици в чужбина, посочва КЦТА.

Последвайте канала на

БТА
1019 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини