Хонконгската полиция използва сълзотворен газ срещу участници в неразрешен протест

  • 27 юли 2019 15:33

  • 233
  • 0
 Хонконгската полиция използва сълзотворен газ срещу участници в неразрешен протест
© Getty Images

Хонконгската полиция за борба с безредиците използва сълзотворен газ срещу участниците в неразрешен протест в Юен Лун, близо до границата с Китай. В антиправителствена проява там се включиха хиляди хора въпреки полицейската забрана, предадоха Франс прес и ДПА.

Демонстранти с черни тениски и маски блокираха движението в района. Протестиращите решиха да пренебрегнат забраната и заприиждаха към основната гара и изпълниха близките улици в град Юен Лун. В района имаше засилено полицейско присъствие, а много магазини останаха затворени. За разлика от предишните протестни шествия, плакатите и транспарантите днес бяха малко.

"Всеки един от нас е дошъл тук днес на своя отговорност, така че не смятам, че това ще е незаконно събиране. Дойдох като гражданин да изразя онова, което мисля", каза за АФП преди проявата 25-годишен служител в сферата на здравеопазването. Друга участничка каза, че се е включила в протеста, за да покаже, че хората не се страхуват.

Кадри, излъчени от няколко телевизии, показаха силите на реда да използват сълзотворен газ срещу демонстрантите, след като някои от тях замеряха полицаите с различни предмети и обградиха полицейска кола.

Миналия уикенд предполагаеми членове на триадите нападнаха участници в продемократична проява в същия район. В неделя мъже, облечени в бели тениски и въоръжени с бухалки и тояги, се нахвърлиха да бият на метростанция в Юен Лун и във влак на метрото участници в антиправителствените протести, които се прибирали след демонстрация. Според медицински източници ранени са били 45 души. Полицията беше критикувана за бавната си намеса. Силите на реда съобщиха, че са арестували 12 души във връзка с насилието, като девет от тях били свързани с триадите.

Юен Лун е град в Новите територии, където банди и пропекинските селски комитети имат силно влияние.

За утре е планирана нова демонстрация в друг район на Хонконг, където силите за борба с безредиците използваха миналата седмица сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протест срещу Бюрото за свръзка - представителството на китайското правителство в Хонконг. Полицията разреши митинг, но не и шествие.

Последвайте канала на

БТА
233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини