Индия получи достъп до задържани от Иран моряци, плавали на британски танкер

  • 26 юли 2019 13:35

  • 302
  • 0
Индия получи достъп до задържани от Иран моряци, плавали на британски танкер
© Pixabay

Иран разреши на индийското посолство в Техеран да се срещне с 18-те индийски моряци от екипажа на задържания танкер "Стена имперо", плавал под британски флаг, за да им окаже консулска помощ, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки изявление на иранския посланик във Великобритания.

"Индийското посолство в Техеран получи консулски достъп, за да се срещне с 18-те индийци, част от екипажа на задържания британски кораб "Стена имперо", заяви Хамид Баединеджад в Туитър.

Очаква се скоро подобен достъп да получат и страните, от които произхождат останалите петима членове на екипажа - граждани на Латвия, Русия и Филипините, добави посланикът. Хамид Баединеджад подчерта, че според индийските дипломати членовете на екипажа са били спокойни и не изпитват паника.

Танкерът "Стена имперо" беше задържан в Ормузкия проток миналата седмица. Според Иран корабът е нарушил правилата за мореплаване, докато според Лондон Техеран е задържал "Стена имперо" в омански териториални води.

Иран освободи днес и 9 от общо 12 индийци, членове на екипажа на плаващия под панамски флаг танкер "Riah", който беше задържан на 14 юли, съобщи индийското външно министерство. Техеран обвинява кораба в контрабанда на петрол, припомня Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини