Захариева представи опита на България в равнопоставеността на половете на Петата световна среща на жените

  • 23 март 2019 11:51

  • 369
  • 2
Захариева представи опита на България в равнопоставеността на половете на Петата световна среща на жените
© Фейсбук

Стотици политици, дипломати, активисти от неправителствени организации и студенти аплодираха българския опит в равнопоставеността на половете по време на Петата световна среща на жените, която се проведе в Япония под патронажа на премиера Шиндзо Абе. Българската делегация на форума оглавява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, съобщи пресцентърът на министерството.

"България е първа в Европа по брой жени, работещи в сектора на информационните технологии. Делът им през 2017 г. е 27%, при средно ниво за ЕС 17.2%. Сред учените и инженерите в страната ни жените са 53%", заяви Захариева в изказването си пред форума, а участниците посрещнаха тези данни с ръкопляскания.

Участниците във форума бяха впечатлени още от политиката в България по отношение на майчинството и бащинството, както и от стъпките, предприети за изравняване на правата на жените и мъжете в пенсионното законодателство. Вицепремиерът

Захариева изтъкна доброто сътрудничество между държавния и частния сектор, както и липсата на предразсъдъци за мъжки и женски професии у нас.

Бившият президент на Чили и настоящ върховен комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, която участва в първия панел от конференцията заедно със Захариева, цитира доклада на Световната банка "Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на реформи", според който България е на едно от челните места сред страните по равенство на половете. За страната ни от 100 възможни пункта индексът показва 93,75. В 22 държави, сред които е и България, са премахнати пречките пред работните места за жените. За България това се изразява с промяна в законодателството от 2015 г., докогато е имало забрана за жени в 35 професии.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на добави, че за съжаление само 29 външни министри в света са жени, но в България тя е третата дама на този пост. А Мишел Бачелет веднага припомни на аудиторията, че настоящият и.д. президент на Световната банка Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование е българка, както и бившата директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

50,78 процента от служителите в дипломатическата служба на България също са жени. 18 от тях са ръководители на дипломатически представителства.

"Често обаче трябва да мотивираме жените да растат в кариерата. Имало е случаи, в които съм предлагала посланически постове на дами от министерството, но съм получавала отказ", сподели Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Така тя обясни тезата си, че са необходими не само законодателни мерки за гарантиране равното третиране на двата пола.

"Понякога имаме всички законодателни гаранции за равнопоставеност, но на практика имаме още работа. 52 на сто от населението на Европа са жени, но само една трета от start up компаниите са собственост на жени: това означава, че може би нямат лесен достъп до финансиране и административна помощ", каза българският първи дипломат. Комисар Бачелет потвърди думите й с опита си от Чили: оказва се, че там има по-труден достъп до кредити за жени, въпреки че те са по-коректни в изплащането им.

На конференцията Захариева заяви още, че по отношение на неравенството в заплащането България е над средното ниво в Европа, като за континента разликата в заплатите на мъже и жени е около 14% за еднакви длъжности, понякога в едни и същи компании.

По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 г. страната ни постави началото на инициативата Европейска мрежа от жени-лидери в дигиталната индустрия, която има за цел да предостави по-голяма видимост на жените лидери в технологиите и да акцентира върху по-голямото им участие в цифровата икономика.

Японският министър-председател Шиндзо Абе, който откри Петата световна среща на жените, изтъкна, че 2,8 млн. жени са се присъединили към държавната администрация в Япония по време на неговото 6-годишно управление. "Японската икономика има ръст от 10 на сто и това се дължи на жените. Преди 6 години помолих всички компании в Япония да назначат поне една жена директор, но това не е достатъчно. 2,7 пъти са се увеличили оттогава жените в ръководствата на предприятията от частния сектор", изтъкна Абе.

На форума бе обсъдено и как отделните държави да достигнат 40% участие на жените в публични дружества и в бизнеса. Според вицепремиера Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на жените и мъжете трябва да са представени дори поравно в компаниите.

На откриването на форума бе и нобеловата лауреатка за мир от Пакистан Малала Юсуфзай, известна и в България с книгата си "Аз съм Малала". Тя наред с редица нейни съученички от Пакистан са изгонени от класните стаи, когато нейният град е превзет от талибаните. "Говоря от името на 130 млн. момичета по света, които не могат да отидат на училище. Ако те влязат в клас, световната икономика ще нарасне с 13 трилиона долара по данни на Световната банка", каза тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
369 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.03.23 | 13:11

2

Я!!! Нашата гейша...

дкмс

2019.03.23 | 12:51

1

тая е такава нищоправеща марионетка..........

Добави коментар

Водещи новини