Китайски хирург извърши първата мозъчна операция от разстояние

  • 18 март 2019 10:26

  • 1084
  • 1
Китайски хирург извърши първата мозъчна операция от разстояние
© Pixabay

Китайски хирург изпълни първата в света мозъчна операция от разстояние, благодарение на 5G технология с пациент, който е бил на 3000 км от опериращия го доктор, предава Нова Телевизия.

Д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си в събота, съобщават китайските медии.

Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в Пекинската болница PLAGH от клиника в югозападен остров Хайнан, който е на 3000 км. Хирургът е казал, че операцията е продължила 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е страдал от паркинсон и е споделил, че се чувства добре след революционната операция.

Операция по видеовръзка бе извършена и от Барселона. Докторът е използвал компютър, свързан с мрежата от следващото поколение 5G, която се развива от китайския гигант Хуауей. Новото устройство позволява връзка почти в реално време, твърди доктор Линг.

„Можеш почти да усетиш пациент, който е на 3 000 км разстояние”, каза той.

Настоящата 4G мрежа не позволява провеждането на хирургически операции заради видео лаг и забавяне на дистанционното управление. Новата технология изглежда, че е успяла да реши тези проблеми, казва хирургът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
каква радостна новина за Гроб

2019.03.18 | 16:12

1

ЗНАЧИ ИМА ШАНС ЗА ТИКВАТА ,ЦВИНОКИО,ПЕКИНСКАТА ПАТИЦА,МИНДИЛ,ЦЕЦА И ЦЯЛОТО ПОЛИТБЮРО НА ДЖЕНДЪРСКАТА ХУНТА.

Добави коментар

Водещи новини