Иран: Израел и САЩ се стремят към война

  • 17 февруари 2019 18:12

  • 897
  • 1
Иран: Израел и САЩ се стремят към война
© Getty Images (архив)

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф обвини днес Израел, че се стреми към война, и предупреди, че действията му и тези на САЩ засилват вероятността от сблъсък в региона, предаде Ройтерс.

В обръщения пред Мюнхенската конференция по сигурността Зариф разкритикува и администрацията на САЩ, след като вицепрезидентът Майк Пенс тази седмица призова европейските сили да се изтеглят от ядреното споразумение с Иран. Иранският външен министър призова Франция, Германия и Великобритания да направят повече за спасяване на споразумението.

"Със сигурност някои хора се стремят към война . . . Израел. Рискът от война е голям, ако продължите да пренебрегвате тежките нарушения на международното право", каза Зариф.

Обвинявайки Израел в нарушаване на международното право заради въздушни удари в Сирия, той обвини европейските сили, че не са разкритикували Израел и САЩ за поведението им в региона.

По-рано тази седмица Пенс обвини Иран в антисемитизъм, подобен на нацисткия. Това стана в същия ден, когато разкритикува европейските страни за опитите им да подкопаят санкциите на Вашингтон срещу Техеран.

По думите на Зариф САЩ изпитват "нездравословна и патологична обсесия" от Иран. Иранският топ дипломат също така обвини американския вицепрезидент, че се опитва да малтретира съюзниците на страната си.

"Всичко е в името на сдържането на Иран, твърдят САЩ, и някои сляпоповтарят, че Иран се намесва в региона. Пита се обаче: чий регион?", заяви Зариф.

"Погледнете картата, американската армия е пропътувала 10 000 км, за да осее границите ни със свои бази. Има виц, че Иран се е поставил в средата на американските бази", допълни той.

Зариф каза, че механизмът "Инстекс", обединяващ ангажиментите на Франция, Германия и Великобритания с цел спасяване на ядрената сделка с Иран, не дава резултати.

"Европа трябва да прояви желание да се намокри, ако желае да плува против опасната вълна на едностранния подход на САЩ, подчерта иранският топ дипломат и призова европейските сили да направят повече, за да покажат ангажимента си към ядрената сделка от 2015 година.

Последвайте канала на

БТА
897 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оня с коня

2019.02.18 | 04:15

1

Американците са навсякъде, искат хегемония по целият свят, ако не се направи съюз от десетки държави против тях а всяка се бори сама няма да го бъде. Милиарди наляха за сваляне на правителства и за пропаганда. Вие всички дето ревете от тях трябва да се освестите навреме защото САЩ кроят шапката на малкото останали независими държави.

Добави коментар

Водещи новини