Шиндзо Абе иска да се срещне с Ким Чен-ун

  • 28 януари 2019 19:40

  • 535
  • 0
Шиндзо Абе иска да се срещне с Ким Чен-ун
© gettyimages (архив)

Японският премиер Шиндзо Абе предложи днес "да разкъса примката" на взаимното недоверие между Япония и Северна Корея посредством негова среща на четири очи със севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, и установяване на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА, цитирайки АФП.

В реч по повод откриването на нова сесия на парламента Абе се ангажира освен това да доведе японско-китайските отношения до нов стадий и да отдели рекорден бюджет за обновяване на японските инфраструктури. "Ще действам решително, като използвам всеки повод, за да разкъсам примката на взаимното недоверие и ще се изправя лично пред ръководителя Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,, за да реша ядрения въпрос, този за ракетната програма на Северна Корея и този за отвличанията на японци през 70-те и 80-те години на миналия век", каза Абе. Той обаче не посочи график за подобна среща, но неговите думи идват в момент, в който Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, нареди подготовката на втора среща на върха с американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския вероятно за края на идния месец.

"Ще си поставя за цел нормализирането на дипломатическите отношения, като сложа край на едно злощастно минало", обеща Абе, използвайки дипломатически ефемизъм, до който прибягва Токио, когато визира злоупотребите, извършени от японския колонизатор на Корейския полуостров преди и по време на Втората световна война. Това послание контрастира с думите на Абе отпреди година, когато той се ангажира да принуди Северна Корея да промени политиките си и описа ядрената и ракетната програми на Пхенян като безпрецедентна сериозна и непосредствена заплаха.

Абе освен това води кампания от дълго време за разрешаване на въпроса за отвличанията от севернокорейски агенти на японски граждани през Студената война. По отношение на Китай Абе заяви, че връзките са се върнали напълно към нормалното след срещата му с китайския президент Си Цзинпин в Пекин миналата година. Си трябва да направи първо официално посещение в Япония през 2019 г. "Трябва да водя интензивна дипломация с нашите съседи, за да направя така, че Североизточна Азия стане регион на мира и на стабилния просперитет", подчерта Абе.

По вътрешните въпроси премиерът се ангажира да увеличи данъка върху потреблението (еквивалентен на ДДС) на 10 процента през октомври срещу 8 процента понастоящем. Абе обеща и разходи от 7 трилиона йени (56 милиарда евро) за обновяване на много пътища и мостове в Япония - страна, която редовно е сцена на природни катаклизми, като наводнения, тайфуни и земетресения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини