Премиер и президент в двубой за афганистански лидер

  • 20 януари 2019 14:03

  • 848
  • 0
Премиер и президент в двубой за афганистански лидер
© Getty (архив)

Афганистанският президент Ашраф Гани и премиерът Абдула Абдула се регистрираха днес като кандидати на тазгодишните президентски избори. С това те подготвят сцената за повторение на политическия двубой между двамата от 2014 г., завършил със споразумение с американско посредничество те да си поделят властта, предаде АП.

Двамата са фаворитите сред най-малко 14-те кандидати, които са се регистрирали да се явят на изборите, насрочени за 20 юли. "Ще донесем мир, но няма да се молим за него", каза Гани в кратка реч, след като се регистрира. Той се зарече и да се бори с бедността.

През 2014 г. Гани и Абдулла водиха оспорвана президентска надпревара в два тура, но преди да бъдат обявени резултатите от балотажа, Абдула заяви, че е имало масови изборни фалшификации, и предупреди, че са възможни протести. Впоследствие след ходатайство на тогавашния държавен секретар на САЩ Джон Кери беше съставено правителство на националното единство. Кери убеди и централната избирателна комисия на Афганистан да отложи обявяването на резултатите от балотажа, на които като победител се очертаваше Гани.

Гани бе определен за президент, а Абдулла за премиер. Това споразумение беше предвидено да трае само две години, но се запази и до днес и резултатът беше управление, белязано от дълбоки разногласия, което срещна трудности да се бори с талибаните, отбелязва АП.

Абдулла заяви, че ако бъде избран за президент, ще има премиер, докато Гани предпочита да премахне тази пост.

Последвайте канала на

БТА
848 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини