Жената на бившия шеф на Интерпол иска убежище във Франция

  • 18 януари 2019 19:11

  • 934
  • 0
Жената на бившия  шеф на Интерпол иска убежище  във Франция
© gettyimages (архив)

Съпругата на бившия ръководител на Интерпол Мън Хунвей, който е обвинен в корупция в Китай, казва, че е заплашвана и иска политическо убежище във Франция, предаде Франс прес, като се позова на френското "Радио Франс" и на в. "Либерасион".

Мън Хунвей изчезна в края на септември при завръщането си в родината си. После Пекин съобщи, че го разследва за корупция. На 7 октомври Мън Хунвей подаде писмено оставка като ръководител на Интерпол. 

Неговата съпруга Грейс Мън, която остана в Лион, където се намира централата на Интерпол, казва, че се нуждае от помощта на френското правителство и казва, че е била жертва на опит за отвличане. Тя обяснява, че в началото на октомври в дома й дошли двама китайски бизнесмени.

Те поискали от нея да ги придружи до Чехия с частен самолет. Тя отказала. Два дни по-късно те се върнали, за да й предложат "обиколка с тях из европейски градове".

"След опита за отвличане, предупредих полицията, която ме постави под защита заедно с децата ми - седемгодишните ми близнаци", казва госпожа Мън и добавя, че днес ще отиде във Френската служба за защита на бежанците.

Още миналия октомври Грейс Мън каза, че се страхува за сигурността си и обвини китайското правителство в "политическо преследване".

Китайската Национална комисия за надзор, която разследва случая на Мън Хунвей, има правото да държи на тайно място заподозрените в продължение на 6 месеца, без да информира семействата им или да им осигури достъп до адвокат. Китайските власти по принцип пречат на близките на свалени от власт китайски ръководни кадри да правят изявления. Ето защо изявленията на Грейс Мън пред медиите са необичайни и несъмнено са неудобни за Пекин, отбелязва Франс прес.

Изборът на Мън Хунвей начело на Интерпол в края на 2016 г. беше възприет като победа за Китай въпреки безпокойството, което това породи у правозащитниците.

През ноември Интерпол избра за свой ръководител южнокорееца Ким Чен-ян.

БТА
934 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини