13 канадци са били задържани в Китай от 1-ви декември

  • 04 януари 2019 06:39

  • 693
  • 0
13 канадци са били задържани в Китай от 1-ви декември
© Getty Images/Guliver

Тринадесет канадци са били задържани в Китай след ареста на 1-ви декември в Канада на финансовия директор на китайския технологичен гигант Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу. Осем от тях вече са били освободени, съобщи говорителят на канадското министерство на външните работи Гийом Берюбе, цитиран от Франс прес.

Представител на канадското правителство, пожелал анонимност, уточни, че сред задържаните са бившият дипломат Майкъл Ковриг и консултантът Майкъл Спавър, арестувани на 10 декември от китайските власти за дейности, "заплашващи националната сигурност". Учителката Сара Макайвър, която също е била задържана в Китай, вече е била освободена и се е завърнала в Канада. Цитираният анонимен източник отказа да разкрие самоличността на останалите арестувани канадци.

В същото време той подчерта, че около 200 канадци имат проблеми с китайското правосъдие за различни предполагаеми нарушения, като някои от тях са били освободени условно.

,,Тази бройка остава сравнително стабилна, няма осезаемо увеличение, нито намаление през последните години'', отбеляза цитираният източник. За сравнение той посочи, че близо 900 канадци са изправени сега пред съд в САЩ.

Канада задържа финансовата директорка на Хуавей по искане на Съединените щати. Американските власти искат Мън Ванчжоу да им бъде предадена по подозрения, че е нарушавала санкциите на САЩ срещу Иран. Мън междувременно бе пусната на свобода в Канада под гаранция.

Последвайте канала на

БТА
693 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини