Десетки рохинги са избягали с лодки от лагери за бежанци

  • 08 ноември 2018 18:01

  • 1112
  • 0
Десетки рохинги са избягали с лодки от лагери за бежанци
© GettyImages/Gulliver

Десетки мюсюлмани рохинги от Мианма и Бангладеш са се насочили с лодки към Малайзия, съобщават хуманитарни служители, цитирани от Ройтерс.

Това предизвиква опасения за нова вълна от опасни пътувания след операцията срещу трафикантите на хора през 2015 година. Една от лодките е потеглила вчера от южния бряг на Бангладеш, съобщи бреговата охрана. Няколко плавателни съда са напуснали щата Ракхайн в Западна Мианма, според лидери на рохингите и хуманитарни служители.

33 рохинги и 6 бангладешци бяха арестувани в югоизточната част на Бенгалския залив на рибарска лодка, насочила се към Малайзия, заяви Фойезул Ислам Мондол, началник на бреговата охрана в югоизточния административен окръг Текнаф на бангладешката провинция Читагонг.

Засега няма коментар от бангладешкото правителство.

Над 700 000 души от мюсюлманското малцинство рохинги избягаха от мианмарския щат Ракхайн след ръководена от армията операция срещу тях през август миналата година, което доведе до появата на огромни бежански лагери в Бангладеш. Стотици хиляди остават в Мианма в лагери за вътрешно разселени хора. Бежанците обвиняват войниците и местното будистко население в масови убийства и изнасилвания при насилието миналата година.

ООН обвини мианмарската армия в намерение да извърши геноцид, но правителството отхвърли почти всички обвинения.
Мианма се готви да приеме обратно някои от бежанците, след като се споразумя с Бангладеш репатрирането да започне на 15 ноември. Много от рохингите заявяват, че няма да се върнат без гаранция за основни права, включително гражданство и свобода на придвижването.

ООН заяви, че условията в щата Ракхайн, където будисти протестираха срещу връщането на бежанците, не са подходящи за това. Според Крис Леуа, директорка на организацията Проект Аракан, която има мрежа от източници в общностите на рохингите, заплахата от връщане в Мианма може да подтикне бежанците да се обърнат към трафиканти на хора.

Последвайте канала на

БТА
1112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини