Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха обща декларация

  • 19 септември 2018 07:07

  • 686
  • 0
Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха обща декларация
© Getty Images

Севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, и южнокорейският президент Мун Дже-ин подписаха обща декларация във втория ден от срещата си в Пхенян, предадоха световните агенции.

По-късно министрите на отбраната на двете страни подписаха военно споразумение за понижаване на напрежението на Корейския полуостров, посочва ДПА.

На обща пресконференция Мун Дже-ин каза, че Ким се е съгласил да се предприемат конкретни стъпки към ядрено разоръжаване и севернокорейските ядрени инсталации да се демонтират за постоянно в присъствието на международни експерти.

КНДР ще закрие ядрения си реактор в Йонбьон и ще демонтира напълно ракетния полигон Точхан-ри, отбеляза Мун, цитиран от ТАСС.

Югът и Северът се договориха да превърнат демилитаризираната зона на границата си в зона на мир и разцвет, каза президентът. Сред мерките за намаляване на напрежението той спомена предстоящото създаване на общ комитет, включващ представители на военното командване на двете страни.

Двете Кореи се разбраха да премахнат всички опасности, които могат да предизвикат война на полуострова, каза президентът. "Пълното ядрено разоръжаване ще настъпи в недалечно бъдеще", допълни той.

Мун каза също, че севернокорейския ръководител ще посети Сеул вероятно до края на годината.

"Обещах на президента Мун Дже-ин да отида в Сеул в в близко бъдеще", заяви на свой ред на пресконференцията Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,, цитиран от Франс прес.

Мун изрази надежда за скорошно възобновяване на диалога между КНДР и САЩ.

БТА
686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини