Северна Корея остава „сериозна и непосредствена заплаха" за Токио

  • 28 август 2018 16:39

  • 1561
  • 0
Северна Корея остава „сериозна и непосредствена заплаха" за Токио
© Pixabay

Северна Корея продължава да представлява „сериозна и непосредствена заплаха", пише в годишния доклад на японското министерство на отбраната, което остава недоверчиво към Пхенян въпреки дипломатическия напредък през последните месеци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Миналата година Бялата книга на министерството беше публикувана, докато напрежението със Северна Корея беше в апогея си на фона на изстрелване на ракети и ядрени изпитания. Американският президент Доналд Тръмп тогава обеща да реагира с „огън и ярост" срещу Севера.

Но на Зимните олимпийски игри, организирани в Южна Корея, започна зрелищно сближаване, достигнало кулминация с историческата среща на върха на 12 юни в Сингапур между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Въпреки това позицията на Токио е непоклатима: „Няма промяна в оценката ни за заплахата от ядрените оръжия и севернокорейските ракети" за сигурността на Япония, се подчертава в Бялата книга. 

Тази заплаха, която министерството винаги е определяло като „безпрецедентна", „вреди значително на мира и сигурността в региона и на международната общност", се казва в документа.

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера, разбира се, отбелязва диалога, който се води между Северна Корея и бившите й врагове. „Но не можем да пренебрегнем факта, че и до днес Пхенян притежава неколкостотин ракети, които могат да достигнат почти цялата територия на Япония", подчерта министърът.

Имайки предвид тази заплаха, японското правителство редовно укрепва отбранителния си капацитет. То обяви в края на юли инвестиция от 3,6 млрд. евро за следващите 30 години за разполагане и използване на американски наземни устройства за прехващане на ракети, които да противодействат на евентуално севернокорейско нападение.

В японската Бяла книга се подчертават също нарастващите военни и териториални амбиции на Китай и намерението на Русия да възстанови мощта си, които поставят Япония в положението на страна, заобиколена от потенциални врагове, предаде Ройтерс.

Тазгодишната Бяла книга беше оповестена след като президентът Тръмп отмени планираното четвърто пътуване на държавния секретар Майк Помпейо до Пхенян, предвидено за тази седмица.
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини