Севернокорейски медии призовават САЩ да отменят санкциите

  • 06 август 2018 12:43

  • 1177
  • 0
Севернокорейски медии призовават САЩ да отменят санкциите
© Pixabay (архив)

Севернокорейски държавни медии призоваха САЩ да отменят наложените на режима санкции, заявявайки, че Пхенян е проявил добра воля, като е спрял изпитанията на ядрени оръжия и е предал останки на загиналите в Корейската война американски войници, пише Ройтерс.

Призивите бяха отправени само дни, след като поверителен доклад на ООН заяви, че Северна Корея (КНДР) не е прекратила ядрената и ракетната си програми, нарушавайки резолюции на ООН.

Пхенян и Вашингтон обещаха да работят заедно за прекратяване на оръжейните програми на КНДР на ключовата среща на високо равнище на лидерите в Сингапур, но засега се затрудняват да постигнат споразумение за начина на изпълнение на тази цел.

Севернокорейските държавни медии обвиниха САЩ, че действията им противоречат на плана за подобряване на отношенията, въпреки че КНДР прави жестове на добра воля. Предприетите от Пхенян практически мерки, включително мораториума върху ядрените и ракетни изпитания, унищожаването на ядрен обект и връщане на останките на войниците вече обезсмислят резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, пише всекидневникът "Нодон синмун", орган на Корейската трудова партия. В редакционна статия вестникът определя като възмутителни изявленията на Държавния департамент, че няма да облекчи санкциите до приключване на денуклеаризацията.

"Как може санкциите, които са тоягата, която американската администрация размахваше като част от враждебната си политика към нас, да помогнат за приятелството между двете страни?", пита вестникът, показвайки недоволството на Пхенян от бавния ход на ядрените преговори, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини