Жертвите на срутилата се язовирна стена в Лаос са 31

  • 06 август 2018 11:52

  • 1163
  • 0
Жертвите на срутилата се язовирна стена в Лаос са 31
© Getty Images

Повече от две седмици след скъсването на язовирна стена в Южен Лаос, 130 души се водят за изчезнали, а спасителите са открили само 31 тела, според новите официални данни, предаде Франс прес.

"Спасителите откриха вчера нови жертви. На този етап са намерени 31 тела, а броят на изчезналите е 130", каза вчера пред журналисти Униа Ксаясит - пом.-губернатор на провинция Атапу, където се случи бедствието.
Уточняването на броя на загиналите върви трудно: някои райони са труднодостъпни в периода на мусоните. Комунистическият режим в Лаоската народно-демократична република, който по принцип е потаен, предостави откъслечна, понякога противоречива информация за безпрецедентната криза, пред която е изправен, отбелязва Франс прес.

Малко след скъсването на язовирната стена някои местни власти съобщиха, че броят на изчезналите е 1126.

На 23 юли, около 20 ч. се разруши спомагателна язовирна стена и 500 млн тона вода заляха 7 села. Наводнението достигна съседна Камбоджа.

Лаоският министър на енергетиката и мините Кхамани Интхилат каза, че лошо строителство може да е допринесло за злополуката и уточни, че ще се проведе официално разследване.

Споровете се водят и във връзка с това, че щети, предизвикани от проливните мусонни дъждове, са били забелязани върху язовирната стена няколко дни преди тя да се разруши, но не е била разпоредена никаква превантивна евакуация.

Аварията на този язовир засили опасенията за сигурноста на останалите язовири в Лаос, където в момента се строят десетки ВЕЦ, за да се отговори на нуждите от електроенергия на съседните държави, в които има икономически растеж.

Скъсаната язовирна стена е била част от мрежа от няколко водни обекта. В проекта на стойност повече от 1 млд долара участват лаоски, тайландски и южнокорейски предприятия, които образуват смесеното предприятие Ксе-Пиан Ксе-Намной.

"За момента се концентрираме върху спасителни операции на място. Ще обсъдим въпроса за финансови компенсации, след като бъде готов официалният доклад на следователите.", обясни за АФП говорител на южнокорейската група SK Engineering & Construction, която е партньор по проекта.

Последвайте канала на

БТА
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини