Порно епидемия от скрити камери в Корея

  • 03 август 2018 16:23

  • 13223
  • 0
Порно епидемия от скрити камери в Корея
© Pixabay

Мнозина жени в Южна Корея са си изградили навика първо да проверяват за подозрителни дупки и скрити камери в обществените тоалетни, пробни и съблекални, преди да свалят дрехите си. 

Това се дължи на нещо, придобиващо размер на епидемия в азиатската държава, съобщи Би Би Си. 

Става дума за вълна от незаконни видеа и снимки на хора, които след това се качват, без тяхно знание и съгласие, в порнографски сайтове. 

Скрити камери улавят жени, понякога и мъже – в моменти, когато се събличат, ходят до тоалетната, дори когато се преобличат в пробни на магазини или съблекалните на фитнес зали и обществени басейни.  

Видеата след това се публикуват на порнографски сайтове

Активисти от Сеул предупреждават, че не се ли вземат мерки за превенция, този тип престъпления ще придобият небивали размери и ще са още по-трудни за овладяване. 

Повече от 6000 случая на „шпионските“ порно камери са докладвани на полицията всяка година, като при 80% от тях жертвите са жени. 

Вероятно има още стотици, които не са докладвани, защото жертвите се страхуват и притесняват да споделят историите си. Оказва се, че някои от тях са били заснемани от хора, които са смятали за приятели. 

Южна Корея е сред най-технологично напредналите страни в света. Азиатската държава е лидер по отношение на смартфоните – 90% от пълнолетните имат такова устройство, като 93% имат достъп до интернет. 

Но именно тази дигитална свързаност прави престъпленията толкова трудни за разкриване. 

Един от порнографските сайтове има повече от милион потребители и хиляди видеа, споделени без знанието на жените, които участват в тях. Повечето са снимани тайно в тоалетни и пробни, докато други са публикувани от бивши партньори с цел отмъщение. 

Някои от жените, които са се появявали в тези клипове, са се самоубили. 

Проблемът е, че видеата могат да бъдат свалени от мрежата евентуално, но в последствие се появяват още и още нови. 

Собствениците на сайтовете се разминават със санкциите, като заявяват, че не са знаели, че видеата са снимани нелегално. 

Активистите смятат, че този род престъпления, които вече се разпространяват и в Швеция, и САЩ, са започнали именно в Южна Корея. Затова искат да се работи по превенцията „международно“, за да се спре разпространението. 

Престъпниците са трудни за улавяне, защото много бързо демонтират камерите си – понякога ги оставят само за по няколко минути. После изчезват. 

Прилагането на закона е друг проблем. Миналата година са били докладвани 6465 случая, при които 5437 души са били задържани. Само 119 от тях са пратени в затвор. Това прави едва 2% от задържаните. 
Наказанието, смятат активистите, е малко. Сега то е една година затвор и $8900 (около 15 000 лв.). Те искат да се увеличи. 

Последвайте канала на

Александър Томов
13223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини