Китайски активист, арестуван насред интервю, е в неизвестност

  • 03 август 2018 14:37

  • 1284
  • 1
Китайски активист, арестуван насред интервю, е в неизвестност
© Twitter/ @VOANews

„Имам право на свобода на словото“, са последните думи на пенсионирания университетски преподавател, които светът чу от него, преди да бъде прекъснат по средата на интервю, което е давал за „Гласът на Америка“ (VOA). 

По информация на Би Би Си и в. „Гардиън“ в сряда Сун Уенгуанг, който е на 84 години, е бил прекъснат от полиция и отведен в неизвестна посока. 

Той се е намирал у дома си и е давал интервюто по телефона за китайско-езичния отдел на VOA. Именно тогава в дома му са нахлули представители на властите и са го отвели. От този момент нататък никой не знае къде се намира. Опитите на журналистите да го открият са ударили на камък. От полицията и официалните власти не съобщават професорът да е арестуван или да е имало каквито и да било действия спрямо него. 

Професор Сун Уенгуанг открито критикува властта в комунистическата страна и си е навличал гнева на управляващите и преди. 

За какво говори по време на последното си интервю?

Професор Уенгуанг обяснявал пред слушателите на VOA, че външните инвестиции на китайското правителство са пагубни за бедното население на страната. 

Прочел е част от отворено писмо, което е написал наскоро до президента Си Дзинпин, в което критикува харченето на държавни пари за чуждестранна помощ, заеми и инвестиции извън Китай. Професор Уенгуанг е поискал от властите да се съсредоточат вместо това в харчове на местна почва. 

В писмото си професорът критикува и желанието на Си Дзинпин да премахне лимита за президентски мандати.  

Докато говори за тези неща, се чува как Уенгуанг изведнъж казва: „Ето ги отново – седем… осем от тях. Какво грешно казах? Чуйте какво казвам, какво грешно има?“ 

В последните секунди Уенгуанг продължава да критикува китайските чуждестранни инвестиции: „Хората са бедни. Да не хвърляме парите си в Африка. Хвърлянето на пари така не е добре за страната ни“. 

В този момент виковете на професор Уенгуанг стават по-силни и се чува как казва на полицаите: „Какво правите? Незаконно е да идвате в дома ми. Имам право на свобода на словото“. 

В този момент линията прекъсва. 

Кой е Сун Уенгуанг?

Пенсионираният професор по физика е прекарал повече от (общо сумарно) десетилетие влизайки и излизайки от затвора – през различни периоди от 60-те до 80-те години на миналия век, заради критика към комунистическия лидер Мао Дзедун. 

Професорът е един от основателите на движение, което цели промяна на политическата система в Китай. 

През 2009 г. професорът е пребит, докато е бил на посещение на гроба на Жао Жианг – комунистически лидер, който е бил прокуден, защото е подкрепил протеста на площад Тянанмън през 1989 г. 

След побоя 75-годишният тогава Сун Уенгуанг е получил травми на ръцете и краката и три счупени ребра. 

На професора е отказано да му бъде издаден паспорт и съответно той не може да напусне страната. 

Никой не знае къде се намира в момента Сун Уенгуанг, но според негова близка, той и съпругата му са отведени в местен хотел, където са били задържани и преди. 

Според представители на Human Rights Watch положението в Китай е такова и хората, които се борят за свобода на словото и граждански права живеят в постоянен риск. „Във всеки момент полицаите могат да ги отведат, да ги разпитват, да ги задържат, измъчват, просто защото са си позволили да критикуват властта“, заяви представителят на правозащитната организация Мая Уанг пред Би Би Си. 

Патрик Пуун, който отговаря за проучванията на Amnesty International за Източна Азия, заяви: „Срамно е да се види как един китайски интелектуалец, който дава интервю, е прекъснат от полицейски служители. Това съвсем ясно демонстрира как властите смачкват свободата на словото. Полицията може да тормози дисиденти по всяко време и навсякъде, където пожелае“. 

Последвайте канала на

Александър Томов
1284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не обичам смъртта

2018.08.04 | 08:45

1
Е,ние имаме свобода на словото, но пак народа /една голяма част от него/ тъне в бедност и мизерия/. Значи това положение не е само в резултат от свободата или НЕ свободата на словото.

Добави коментар

Водещи новини