Дрон откри бедстващ алпинист в Хималаите (видео)

Катерачът ветеран Рик Алън беше открит 36 часа след изчезването си в Хималаите с високотехнологичен дрон. Алпинистът е смятан за мъртъв, съобщава „Дейли мейл“.

Клипът, заснет от дрона, показва алпиниста в подножието на осемхилядника Броуд Пик. 65-годишният шотландец тръгнал да качва върха заедно със сънародничката си Санди Алън, която също е ветеран алпинист. В последния момент тя се отказала да атакува заради появата на силен вятър. Алън обаче продължил сам и в крайна сметка успял да се изкачи на 8051 метра. След бурята алпинистите от базовия лагер забелязали, че раницата на Алън се носи по снежния склон. Самият той обаче не се виждал никъде. Започнала спасителна акция с дрона на полските алпинисти Бартек и Анджей Баргил. Летящата машинка открила точното местоположение на 65-годишният алпинист. Той бил останал без провизии, но все пак успявал да се движи. Спасители стигнали до него и го свалили до базовия лагер. След това е транспортиран до болница. Рик Алън имал само леки наранявания и замръзнали пръсти, но без други наранявания.

Преди години при подобно премеждие шотландецът губи половината от петите си заради измръзване.

Покрай щастливия край на спасителната акция мнозина си спомниха за Боян Петров, който нямаше този шанс. Непалската авиокомпания, наета за издирването - Simrik Air, многократно облиташе района под Шиша Пангма, след като шерпи откриха вещи на българския катерач. Тогава спасителите откриха инсулин, енергийни гелове и тениска на Боян, но от самия него нямаше следа. Издирването на нашия алпинист се оказа неуспешно, въпреки масираната атака на спасители по въздух с хеликоптер, алпинистът не се завърна след изкачването на връх Шиша Пангма.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет