Втори чартърен полет от Япония до спорните Курилски острови

  • 22 юли 2018 07:47

  • 1622
  • 0
Втори чартърен полет от Япония до спорните Курилски острови
© Pixabay

Втори чартърен полет от Япония до южните Курилски острови беше организиран днес за техни бивши японски жители, за да посетят гробовете на предците си, съобщиха ТАСС и агенция Киодо.

Група от около 70 души, включваща 39 някогашни жители на Кунашир и Итуруп, членове на техните семейства и правителствени служители, излетя от летище Накашибецу на остров Хокайдо със самолет на руската авиокомпания "Аврора". Част от групата ще слезе на Кунашир, другата - на Итуруп. Японците ще пренощуват на островите и утре ще се върнат в Накашибецу.

През септември Япония и Русия организираха първия чартърен полет до двата спорни острова за техни бивши жители. Договореността за полетите на безвизова основа беше постигната на срещата между премиера на Япония Шиндзо Абе и президента на Русия Владимир Путин на 27 април в Москва и през май организирането на втория полет беше потвърдено от двамата лидери.

Териториалният спор за островите, наричани Северни територии от Япония и Южните Курили от Русия, са основната пречка за сключването на мирен договор между Москва и Токио след Втората световна война.

Последвайте канала на

Novini.bg
1622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини