Един от всеки десети севернокорейци е жертва на съвременно робство

  • 19 юли 2018 17:16

  • 1438
  • 2
 Един от всеки десети севернокорейци е жертва на съвременно робство
© Pixabay

Един от всеки 10 севернокорейци е жертва на съвременно робство, показва публикуван днес доклад на правозащитната организация "Уок фрий фаундейшън", цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.

Изолираната ядрена страна, водена от Ким Чен-ун, е на първо място по брой на случаи на съвременно робство, показва глобалният индекс, публикуван от фондацията. Нейни представители са интервюирали 50 души, избягали от Северна Корея. Само един от тях не е споменал за задължителния, неплатен "колективен труд", който трябва да полагат деца и възрастни. Смята се, че Пхенян разчита на принудителния труд в минната си индустрия, включително на труда на затворници.
Най-голяма загриженост предизвиква добивът на въглища. Според съобщенията правителството изпраща хора от низшите класи на работа в мините и това продължава поколение след поколение.

Според доклада има два ключови фактора, водещи до съвременното робство - силно репресивните режими и конфликтните ситуации, водещи до разпадане на правовия ред, социалните структури и системите за защита.

По данни на доклада около 40,3 милиона души са били жертви на съвременно робство по света през 2016 г., отбелязва АП.

След Северна Корея страните с най-голям брой съвременни роби според данните на правозащитната организация са Еритрея, Бурунди, Централноафриканската република, Афганистан, Мавритания, Южен Судан, Пакистан, Камбоджа и Иран. Правозащитниците подчертават, че страните от Г-20 всяка година купуват продукти на стойност 354 милиарда долара, които може да са били произведени с използването на принудителен труд.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1438 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Желю желев

2018.07.19 | 22:12

2
А в България пет от десет са роби!!!
Тита

2018.07.19 | 20:24

1
Пише се един на всеки десети севернокореец.! Ей тази граматика!!!

Добави коментар

Водещи новини