Българин в Тайланд: Водната маса е нахлула като цунами в пещерата

10 юли 2018 08:30

Българин в Тайланд: Водната маса е нахлула като цунами в пещерата
©
10739 2

И днес продължава спасителната операция за извеждане на останалите момчета, блокирани в тайландска пещера. Вчера бяха извадени 8 деца от пещерата, които вече са в болница. Останалите вероятно ще бъдат извадени днес.

Ето какво разказа за Novini.bg българинът Райко Матеев, който от години живее и работи в Тайланд и следи развитието на ситуацията.

Той направи възстановка на събитията и това какво според него се е случило на 23 юни.

Децата заедно с треньора си навлизат в пещерата около 17 часа и планират престой не повече от час, за да се върнат по домовете си около 20 часа местно време. Те са навлезли не повече от километър в напълно сухата тогава входна галерия и внезапно огромни маси вода са протекли и затворили изхода навън.

Това според мен е рядък природен феномен, вероятно някъде високо над пещерната галерия се е продънила огромна каверна, вече препълена с хиляди тонове вода и водната маса е нахлула като цунами в пещерата, коментира Райко Матеев.

Дъждът по-късно е дал пълен ход на драматичното им бягство към все по-далечните части на пещерата. Децата, а и треньорът им са познавали добре пещерата и са влизали многократно в нея. Затова са избрали най-верния ход - да достигнат най-високата част на пещерата, отвъд "Паттая Бийч", посочва той.

Българинът е впечатлен как съдбата на момчетата е обединила нацията.

По време на спасителната операцията е трябвало да бъдат наводнени десетки насаждения с ориз. Фермерите веднага са се съгласили, разказа той.

По думите му в началото всички се гневили на младият 25-годишен треньор, обвинявали го в лекомислие и некомпетентност.

Но истината е съвсем друга ... и съвсем по тайландски, посочва Матеев. Младежът остава пълен сирак още като дете и следвайки тайландската традиция отива в будистки манастир, където престоява 8 години.

Там той учи и овладява будисткото учение и практикуването му.

Той е причината децата да изглеждат свежи, усмихнати и психично здрави, защото през тези 9 дни и нощи той непрестанно ги учи как да оцелеят в мрака! Когато внезапно водната стихия ги връхлита той повежда групата към безопасните високи части навътре в пещерата, където водата не може да достигне.

Будисткият монах ги наставлява да дишат бавно, да медитират, да не се страхуват, да вярват в избавлението си, да са винаги в група и да се топлят взаимно с телата си, да пият вода само от капещи струи по скалите, да пестят светлината си и да следят внимателно нивото на водата.
Имали са малко храна и са я деляли на мизерни дажби, но единственият, който изобщо не е хапнал дори и троха е бил само той, треньорът им.

Както винаги се случва, психиката и силният дух побеждават, коментира Матеев.

Райко Матеев попада на остров Пукет, Тайланд и решава да остане там, запленен от красотата на това кътче от земята. Там се вдъхновява и написва книгата “Моята Азия”.

Нора Виткова
10739 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Димитър

2018.07.11 | 01:29

35159
Посетете сайта ни най-евтините ножчета за бърснене са при нас!!!
nojcheta.eu
тттттъп

2018.07.10 | 14:24

34987
И мен ме впечатлява обединението, а не обвинението кой е виновен. Децата ме учудват със спокойствието и издържливостта без паника на родители и роднини. Дисциплината им, е впечатляваща и при природни бедствия

Добави коментар

Водещи новини