Ким Чен-ун е много доволен от добрите отношения с Китай

  • 08 май 2018 21:48

  • 7321
  • 0
Ким Чен-ун е много доволен от добрите отношения с Китай
© gettyimages (архив)

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изразил голямо задоволство, че отношенията на страната му с Китай са достигнали висока точка, предадоха днес севернокорейските държавни медии.

На срещата в Китай Ким Чен-ун и Си Цзинпин са обсъдили начини за засилване на стратегическия съюз в контекста на променящата се ситуация на Корейския полуостров, посочва КЦТА. Ким Чен-ун е заявил, че Северна Корея ще се откаже от ядреното си оръжие, ако "съответните страни" се откажат от враждебната си политика към Пхенян, предаде ТАСС, цитирайки официално съобщение на китайското външно министерство.

"Веднага щом съответните страни се откажат от враждебната политика и от заплахите срещу сигурността ни, за КНДР няма да остане необходимост да притежава ядрено оръжие и премахването на ядрените оръжия на Корейския полуостров ще стане възможно", е заявил Ким. В съобщението се посочва, че китайският президент е подчертал специалния стратегически характер на отношенията между Китай и Северна Корея.

"И Китай, и КНДР са социалистически държави, двустранните им отношения имат специално стратегическо значение. И двете страни са длъжни да укрепват единството и сътрудничеството и да се сравняват една с друга", е казал Си.

На посещението в Китай Ким Чен-ун е бил придружен от сестра си Ким Йо-чен и от генералната директорка на отдела за Северна Америка във външното министерство на КНДР Цой Сон-хи, предаде Киодо, позовавайки се на телевизията на Северна Корея.

Последвайте канала на

БТА
7321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини