Еманюел Макрон започна посещението си в Китай

  • 08 януари 2018 07:01

  • 799
  • 1
Еманюел Макрон започна посещението си в Китай
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на започна тази сутрин посещението си в Китай от древната столица Сиан - отправна точка по Пътя на коприната, с което засвидетелства подкрепата си за китайския проект "Новите пътища на коприната" през Евразия, предаде Франс прес.

След като пристигна в 8,30 часа местно време, Макрон ще посвети първата сутрин от визитата си на няколко емблематични места за търговския път, свързвал в продължение на векове Китай и Европа.

В Сиан френският президент ще произнесе "рамкова реч" за бъдещето на френско-китайските отношения пред 1000 души.
След като разгледа известната глинена армия на първият император, Макрон ще посети Голямата пагода на дивата гъска. В този храм през 7-ми век монахът Сюанцзан донася от Индия будистки ръкописи. Държавният глава ще види също Голямата джамия в Сиан - мюсюлмански храм в китайски стил, който свидетелства за културното отваряне, дошло с идването на арабските търговци от Близкия изток по Пътя на коприната.

По-късно Макрон ще отпътува за Пекин, където ще остане до сряда. Придружен от съпругата си Брижит Макрон, тази вечер президентът ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин и съпругата му преди частна вечеря.

Макрон смята да подари на своя домакин кон от кавалерията на френската Републиканска гвардия в отговор на любимата на китайските ръководители "дипломация на пандите".

За утре са планирани по-официални прояви. Програмата на френския президент предвижда посещение в Забранения град, среща с председателя на парламента и с премиера, подписване на споразумения и търговски договори и огласяване на обща декларация по време на вечеря в Двореца на народа.

Това първо посещение на Макрон в Азия бележи нов етап за дипломацията му, съсредоточена досега върху Европа и Африка. Макрон иска да направи Си Цзинпин свой съюзник в множество области: околната среда, борбата с тероризма, подкрепата за силите на Г-5 в Сахел и в развиването на енергетика от възобновяеми източници в Африка.

Радина Лазарова
799 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.08 | 07:46

1
макарон иска, обаче Китай се вълнува от източна Европа

Добави коментар

Водещи новини