Японска компания се извини за табела, забраняваща китайци да влизат в неин магазин

  • 26 ноември 2017 11:37

  • 1675
  • 0
Японска компания се извини за табела, забраняваща китайци да влизат в неин магазин
© Pixabay

Японската козметична компания Пола (Pola) се извини за табела, забраняваща на китайци да влизат в един от магазините й, информира Ройтерс. Компанията посочи днес, че снимки на "неуместна" табела са били споделени в китайски социални медии в петък, без да уточни съдържанието й или къде е била изложена.

Снимки на постера, поставен на витрина, на който на ръка е написано на японски "вход за китайци забранен", се разпространяват днес в китайски и тайвански социални медии. Пола, която има около 4600 магазина в Япония, се извини, че е причинила "неприятни чувства и неудобство на много хора" и заяви, че е премахнала табелата.

"Веднага щом потвърдим фактите, ще прекратим дейността на магазина и ще наложим строго наказание", обещава компанията на японски и китайски на водещо място в сайта си.

Случаят с Пола идва в момент, когато Япония полага усилия да стимулира туризма от Китай преди олимпийските игри в Токио през 2020 година. Японските власти обмислят смекчаване на визовите изисквания за китайски туристи в опит да засилят туристическия бум и потребителските разходи.

Близо 23,8 милиона души са посетили Япония от началото на годината до октомври, което създава очаквания, че ще бъде отчетен годишен рекорд. Посетителите от Китай са най-голямата група - те са се увеличили с 6,2 на сто спрямо предходната година до 6,2 милиона, според правителствени данни.

Много китайски туристи се възползват от по-слабата йена и облекчения режим за пътуване до Япония, за да се отдадат на бясно пазаруване, а козметичните продукти са сред най-предпочитаните покупки.
Това обаче не е първият случай тази година, при който японска компания обижда Китай. Хотелиерската верига Ай Пи Ай (APA) стана обект на остри критики заради книги, поставени в хотелите й, в които се отрича клането, извършено от японската армия в китайския град Нанкин през 1937 година. След улични протести и призиви китайският туристически регулатор да бойкотира хотелската верига, през юни Ай Пи Ай временно махна книгите от хотелите, които ще подслонят атлетите за спортно събитие. Компанията обаче заяви, че няма да постъпи по този начин по време на олимпиадата през 2020 година.

Последвайте канала на

БТА
1675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини