Китай възнамерява да затвори вътрешните борси за търговия с Биткойн

  • 11 септември 2017 12:48

  • 2028
  • 6
Китай възнамерява да затвори вътрешните борси за търговия с Биткойн
© Pixabay

Китайските власти възнамеряват да затворят вътрешните борси за търговия с Биткойн, нанасяйки по този начин последен удар върху процъфтяващата индустрия на търговия с виртуални валути, която навлезе активно в страната преди четири години, предаде БНР.

Централната банка на Китай е изготвила проект от инструкции, които биха забранили на китайските платформи за търговия да предоставят услуги за търговия с виртуалната валута, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки свои източници, запознати с въпроса. Този ход идва след месеци на внимателни проучвания от страна на властите в Пекин и след забрана от миналата седмица в Китай за т.нар. "Първоначалното предлагане на монети (ICO)" - набиране на първоначални средства от новосъздадени компании, което представлява нерегламентиран начин за тяхно финансиране посредством криптовалути.

От началото на годината китайските регулаторни органи разследват вътрешния пазар на биткойн и на други виртуални валути, като за известно време властите в страната смятаха, че са въвели правила за борба с изпирането на пари посредством криптовалутите.

Проблемите обаче се увеличиха, тъй като цените на виртуалните валути като биткойн нараснаха драматично, увеличавайки съществено рисковете от по-нататъшни спекулации от страна на местните инвеститори. Редица анализатори и инвеститори посочват, че една от причините за повишаване на цените на криптовалутата през миналата година е бил фактът, че китайците са започнали да я използват като финансов актив, чрез които те да се хеджират (застраховат) срещу възможността за обезценка на китайския юан. На теория виртуалните валути могат да позволят на техните притежатели да заобиколят традиционната банкова система, за да преместят средства извън контролираните от китайските власти капиталови граници.

Новината, че Китай ще забрани вътрешната търговия с криптовалути доведе до слабо понижение на стойността на водещата виртуална валута с около 1% по време на днешната търговия към 4171 долара за един биткойн, след като на 1-ви септември тя удари рекорден връх от цели 4889 щатски долара.

Десислава Станева
2028 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.12.15 | 01:18

6
Биткойнът е вид седесарска измама.

2017.12.15 | 01:18

5
Китай дръпна 10 обиколки преди нас. Учи Куба и Венесуела икономика, Виетнам диша във врата на китайците, а ние се насадихме на костовисткия xyй.

2017.12.15 | 01:17

3
биткойнът е глупост,която подмомага разни елементи и терористи да си купуват незаконни неща,влючително и оръжие по интернет.

2017.12.15 | 01:17

4
Глупост, глупост, но цял свят я използва и в днешно време всеки един развиващ се бизнес я използва. Пък някой ако иска да бъде терорист или престъпник може да го направи и с хартиена валута.
редник

2017.12.15 | 01:17

2
За виртуални пари , виртуални стоки щял да им продава Китай !
биткойнът е фалшив

2017.12.15 | 01:17

1
като долара и измислен от същите уроди- чифутите. Иначе Браво на Китай ,за постъпката.

Добави коментар

Водещи новини