Охранител в израелското посолство в Йордания застреля двама души

  • 24 юли 2017 09:19

  • 2228
  • 1
Охранител в израелското посолство в Йордания застреля двама души
© gettyimages (архив)

Израел съобщи, че охранител към израелското посолство в йорданската столица Аман е открил огън и убил двама йорданци по време на конфронтация, предаде БТА, цитирайки АП.

Това е първо съобщение от израелска страна на инцидента, за който по-рано бе съобщено от йорданската Дирекция за обществена сигурност. Стрелбата е станала вчера вечерта в жилищна кооперация, използвана от персонала на израелското посолство. Двама йордански работници са влезли в сградата с претекст, че ще подменят обзавеждане. Един от тях атакувал израелския охранител с отвертка. Израелският охранител открил огън и убил работника - 17-годишен йорданец, съобщават израелски медии, като се позовават на израелското външно министерство. Според информациите йорданският собственик на сградата, в която е станал инцидентът, е бил прострелян по случайност и после починал от раните си.

Йордания е поискала разследване на инцидента и е попречила на израелските служители да напуснат сградата, в която е станал той.
Израелското министерство на външните работи поясни, че израелският охранител, открил огъня, има дипломатически имунитет. Той е пострадал леко при нападението.

Инцидентът става в момент на интензивни контакти между Израел и Йордания относно ескалацията на кризата в зоната на Храмовия хълм/Площада на джамиите в Ерусалим - светиня, почитана от евреите и мюсюлманите. Йордания отговаря за управлението на района.
Очертава се инцидентът да нагнети още повече йорданското обществено мнение срещу Израел и да усложни усилията за намаляване на напрежението, породено от новите мерки за сигурност на Храмови хълм. В петък хиляди йорданци преминаха по улиците на Аман, за да протестират срещу израелската политика в светинята, която мюсюлманите на наричат Благородно светилище, а евреите Храмов хълм.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2228 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.07.30 | 08:38

1
Цървули!!!Евреите не се церемонят с арабско-циганската паплач!!!Това е начина за намаляване на популацията на тези безполезни,мързеливи,агресивни насекоми!!!Никаква толерантност и никакво "включване"!!!Изолация в гета,при необходимост-санитарен геноцид!!!

Добави коментар

Водещи новини