Китай протестира срещу подготвяната продажба на американски оръжия за Тайван

30 юни 2017 14:19

Китай протестира срещу подготвяната продажба на американски оръжия за Тайван
© gettyimages (архив)
1774 1

Китай заяви днес, че твърдо се противопоставя на подготвяната продажба на американски оръжия за Тайван - остров, разглеждан от Пекин като китайска провинция, предаде АФП.

Администрацията на президента Доналд Тръмп одобри оръжейни продажби за Тайван за общо 1,3 милиарда долара, съобщиха по-рано днес висши американски представители. САЩ планират да продадат на Тайван оръжия за 1,42 млрд. долара - предложение, за което правителството днес информира Конгреса, каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс.

Пентагонът уточни вчера, че става дума по-специално за управляеми бомби, ракети и торпеда. Пекин "протестира официално пред САЩ", подчерта на седмичния си брифинг за журналисти Лу Кан, говорителят на китайското външно министерство.

Китай разкритикува днес САЩ, наложили за пръв път санкции на китайска банка, обвинена от Вашингтон, че извършва непозволени операции със Северна Корея. Учреждението ще бъде лишено от достъп до американската финансова система. "Отправяме към американската страна молба да спре тези погрешни действия, за да се избегнат всякакви последици за други сфери на сътрудничество", заяви Лу Кан.

Китайската "Банк ъв Дандун" в едноименния град "се разглежда като първостепенен източник на безпокойство във връзка с пране на пари", заяви в Белия дом министърът на финансите Стивън Мнучин. "Това е твърде показателно, защото става дума за първата банка, регистрирана" в рамките на програмата за санкции срещу Северна Корея, отбеляза той.

Мнучин добави, че тези мерки "изобщо" не са насочени срещу Китай, а срещу двама души с китайски произход и една транспортна компания. Министърът увери, че САЩ "ще продължат да работят" с Китай. По думите му Вашингтон е "решен да отреже финансирането на Северна Корея, докато тя не започне да се държи, както трябва".

Според комюнике на министерството става дума за ответни мерки, след като "Северна Корея продължава да заобикаля международните санкции и развива оръжия за масово поразяване". САЩ прибягват до тях в деня, когато южнокорейският президент Мун Дже-ин пристигна на посещение във Вашингтон, посочва АФП.

Американското министерство обвинява "Банк ъв Дандун", че служи за посредник "в неразрешена финансова дейност от страна на КНДР", като улеснява транзакции за милиони долари в полза на фирми, замесени в програмата за балистични ракети на Пхенян.

БТА
1774 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

2017.07.04 | 10:45

128441
ДА СИ ВЪРНАТ ТАЙВАН КАКТО СИ ВЪРНАХА ХОНГ КОНГ

Добави коментар

Водещи новини