Ето за какво се договориха Китай и САЩ! (снимки)

  • 08 април 2017 14:34

  • 19198
  • 8
Ето за какво се договориха Китай и САЩ! (снимки)
© Facebook/ Donald Tusk

САЩ и Китай постигнаха взаимно разбирателство по въпроса за ракетно-ядрените дейности на Северна Корея и възнамеряват да засилят взаимодействието в тази насока, заяви днес китайският външен министър Ван И, цитиран от ТАСС.

"На срещата лидерите на двете страни определиха насоките за китайско-американското сътрудничество, като очертаха план. Китай е заинтересован да полага усилия заедно със САЩ. В съответствие с атмосферата, в която се проведоха разговорите, а също с постигнатото взаимно разбирателство, Китай и САЩ ще засилят взаимноизгодния диалог на високо ниво", каза външният министър на азиатската държава Ван И.

"Страните изразиха взаимен стремеж да съдействат на Корейския полуостров да няма ядрени оръжия, а също изразиха готовност да поддържат тесни контакти и активен диалог по този въпрос", обясни още той.

Срещата между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега Доналд Тръм намериха широк отзвук в пресата. Според в. "Чайна дейли" е окуражително, че срещата е преминала добре, след като преди това е имало "объркващи сигнали" от САЩ за подхода им към отношенията с Китай. Според "Чайна дейли" и двете страни са изглеждали "еднакво въодушевени от конструктивните отношения, които обещават да изграждат".

Според в. "Глобал таймс" срещата е "послужила като показател, че отношенията между Китай и САЩ все още до голяма степен се развиват добре след встъпването в длъжност на правителството на Тръмп през януари".
"Изглежда, че и двете страни разбират важността на това колко съществено е да има плавен преход - и то не само за самите тях, а всъщност за целия свят", коментира изданието.

Мнение в подобен дух изказа и печатният орган на Китайската комунистическа партия в. "Женмин жибао", който написа в своето чуждоезично издание, че срещата е задала тона за развитието на отношенията между САЩ и Китай.

В коментарите на китайските издания обаче не беше споменато нищо за американския ракетен удар срещу сирийска военновъздушна база, който засенчи срещата.

БТА
19198 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.06.25 | 16:12

8
Цървули!!!Тръмп бетонира добрите отношения с Китай и изпързаля деликатно,Плешивото Кремълско Джудже!!!Китай призна водещата роля на САЩ на Земята и Русия автоматично бе изместена на втори план!!!Китай гледа на Русия с пренебрежение,като на доставчик на газ!!!
това беше целта

2017.06.25 | 16:11

6
глупав Ръмп и глупава америка се хванаха на въдицата

2017.06.25 | 16:11

7
добре че си ти, ръмпел, Америка е велика сила. Китай не са дъвкани и изплюти като теб. юо не отиваш да се изсереш по голяма нужда, че осмърдя всичко наоколо с простотията си.
ppp

2017.04.14 | 08:25

1
тази пък мелани какво се е разсъблякла, да не е сбъркала събитието

2017.04.14 | 08:38

5
ти чикиджията ли си бе? Сбъркал си сайта.
голям смешник

2017.04.14 | 08:25

2
излезе чичо Дони.Обеща да се бори със световните глобалистки престъпници еврей ,а направи обратен завои.

2017.04.14 | 08:26

4
китайците евреи ли са бе тъпак

2017.04.14 | 08:26

3
И с Китай щеше да се бори ама памперсите са скъпи

Добави коментар

Водещи новини