Бъдещият президент на Филипините иска извинение от папата, нарекъл го "кучи син"

  • 12 май 2016 09:20

  • 2735
  • 2
Бъдещият президент на Филипините иска извинение от папата, нарекъл го "кучи син"
© Getty Images/Guliver

Бъдещият президент на Филипините Родриго Дутерте планира да посети Ватикана, за да се извини лично на папа Франциск за обидните му думи към светия отец, съобщиха Франс прес и ДПА.

Бившият кмет на Давао "заяви няколко пъти, че иска да посети Ватикана, независимо дали ще спечели или ще загуби, за да покаже уважение към папата и защото трябва да му поиска извинение", заяви неговият говорител Петер Лавина.

Дутерте, който шокира страната с острия си език по време на президентската кампания, нарече папата "кучи син", когато разказа как попаднал в огромно задръстване на пътя, причинено от визитата на Франциск във Филипините през януари 2015 година.

В реч, в която обяви кандидатурата си за президентските избори през ноември, Дутерте припомни как са му трябвали пет часа, за да стигне до летище в Манила, защото улиците били затворени по време на папската визита.

"Казаха ми, че улиците са затворени. Попитах кой идва и ми казаха, че е папата. Аз исках да му се обадя и да му кажа: "Папа, ти кучи сине, връщай се у дома, не идвай на посещение тук", заяви тогава Дутерте. Шегата му предизвика критики и той по-късно се извини, припомня ДПА.

Според неофициалните резултати от президентските избори от 9 май Дутерте е получил близо 39 процента от гласовете, а двамата му основни съперници вече признаха поражението си. Парламентът на Филипините ще се събере по-късно този месец, за да обяви официалните резултати и да обяви Дутерте за победител. Новият президент ще положи клетва на 30 юни.

Ръководителят на комунистическото въстание Хосе Мария Сисон изрази вчера надежда, че след избирането на Дутерте ще може да се върне в страната след почти 30-годишно изгнание. Сисон избяга от Филипините през 1987 г. след провала на мирните преговори, докато комунистическият бунт продължаваше да води до хиляди жертви на архипелага, предаде Франс прес.

"Ще се върна на Филипините, ако Дутерте изпълни обещанието си да ме посети", написа Сисон във Фейсбук. "Перспективите за мирни преговори изглеждат обещаващо в момента", добави той.

Сисон е професор по политически науки. През 1968 г. той основава Филипинската комунистическа партия и три месеца по-късно движението започва бунт, при който загиват най-малко 30 000 души по официални данни. Днес въоръженото крило на Новата народна армия се състои само от 4000 души, но се ползва с подкрепата на най-бедните в селските райони. През 2003 г. действащият президент Бениньо Акино се отказа от мирните преговори и обвини марксистите, че не са искрени, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2735 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...

2016.06.06 | 11:38

2
иска прошка а не извинение от папата , лумпени прости само внимание търсите с тия заглавия
няма за какво да се извинява

2016.05.15 | 10:11

1
Този така наречен папа,наистина е кучи г ъ з. Целува ръце на гадни ционисти избиващи милиони във войните ,които предизвикват.

Добави коментар

Водещи новини