20 станаха загиналите в самоубийствения атентат в Кабул

  • 01 февруари 2016 20:04

  • 1487
  • 1
20 станаха загиналите в самоубийствения атентат в Кабул
© GettyImages/Gulliver

Загиналите при самоубийствения атентат пред полицейска сграда в Кабул днес станаха 20, се съобщава в изявление на вътрешното министерство, цитирано от Франс прес. Ранените са 29.

Първоначално следобед беше съобщено за най-малко 9 убити и 12 загинали при този атентат. Афганистанските сили за сигурност често са обект на нападения. Талибаните ги смятат за марионетки на САЩ, които според тях са нашественици, припомня АФП.

ТАСС съобщава, че нападателят камикадзе се е взривил, докато чакал на опашка пред входа на полицейски участък. Той задействал взривното устройство насред множеството, след като приближил вратите.

Всички убити са служители на Афганистанската национална полиция за поддържане на гражданския ред, съобщава източник на АФП от афганистанското вътрешно министерство. Отговорността за самоубийствения атентат поеха талибаните.

През последните месеци талибаните увеличиха нападенията и офанзивите и за разлика от предишни години не спряха и през зимата. В края на септември те успяха да превземат и да задържат за няколко дни големия град Кундуз, от стратегическо значение за северен Афганистан.

С нападението срещу полицейски участък в центъра на Кабул бунтовниците показват, че не са отслабени и се опитват да спечелят силна позиция при евентуално подновяване на преговорите с афганистанското правителство, отбелязва БТА.

Първият кръг на преговорите за прекратяване на конфликта, продължаващ вече над 14 години, се състоя в Пакистан миналото лято. Вторият кръг беше отменен поради съобщението за смъртта на водача на талибанското движение молла Омар. От началото на годината се състояха две четиристранни срещи с представители на САЩ, Китай, Афганистан и Пакистан, целящи подновяване на диалога. За момента талибаните не участват в срещите и са поставили предварителни условия за подновяването на преговорите, включително изваждане на техни лидери от черните списъци на Вашингтон и на ООН.

Третата четиристранна среща ще се състои на 6 февруари в Исламабад.

Последвайте канала на

1487 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.02 | 10:50

1
АМИ ЧЕ ТЕ КРАВАРИТЕ ТАМ СА СИ НАШЕСТВЕНИЦИ

Добави коментар

Водещи новини