Китай клонира архитектурни забележителности

  • 14 ноември 2013 09:22

  • 3515
  • 0
Китай клонира архитектурни забележителности
©

През последните години копията на най-известните архитектурни забележителности има стават все повече и могат да се видят почти в целия свят, пише "Новинар".

Много голяма част от тях се намират в Китай. Там си имат 108-метрово копие на Айфеловата кула в Париж, което се намира в град Тиандученг и е три пъти по-малка от истинската. В страната има и реплика на знаменития лондонски мост „Тауър бридж”.

В Северен Китай пък доскорошно рибарско селище е превърнато в Манхатън с центровете Рокфелер и Линкън включително и дори си има подобие на река Хъдсън. Китайците са построили и почти автентична реплика на Катердралата Нотр-Дам-де-Пари във Франция.

Там е „пресъздадено”дори и цялото австрийско градче Халщад.

Най-забележителното точно копие на Айфеловата кула се намира в Токио. В Лас Вегас пък репликата на знаменитата кула е намалена наполовина.

Други имитации могат да се видят в Прага, в Блакпул (Великобритания), в Лион на хълма Фурвиер, също и в Тексас.

Във френската столица Париж пък има четири копия на символа на САЩ – Статуята на свободата.

Едно от най-емблематичните обаче бе пренесено в Музея "д'Орсе" през миналата година, след едновековен престой в Люксембургската градина. Реплика има и на Лебедовия остров недалеч от Айфеловата кула, както и на баржа, закотвена на брега на р. Сена.
11-метровото творение се намира в частна къща в Хисаря.

Копия на един от най-популярните символи на френската столица и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят има и у нас, и то цели три.

Първата Айфелова кула е в Перник. Построена по време на социализма, тя е висока 6 м и тежи 300 кг. Създал я ентусиаст, който пренесъл мечтата си за недостъпния тогава Париж .. върху покривите на двата си гаража в Перник.

Втората е дело на художник, прекарал дълги години в Париж. 11-метровото творение се намира в частна къща в Хисаря, която в наскоро бе обявена за продан за 730 000 евро.

От обявата става ясно, че в цената влиза не само Айфеловата кула, но и летяща чиния, кацнала в съседство.

Третото и най-високо "Айфелово съоръжение" у нас е в Златни пясъци. Кулата е с височина 32 метра, а идеята за нея идва от “Златни пясъци” АД.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини