Нобелови лауреати молят новата власт в Китай да освободи техен колега

  • 06 декември 2012 08:47

  • 590
  • 0
Нобелови лауреати молят новата власт в Китай да освободи техен колега
©

Сто трийсет и четирима нобелови лауреати призоваха новото китайско ръководство да освободи китайският нобелов лауреат за мир Лу Сяобо, пише вестник "Фигаро".

Призивът е отправен в писмо, адресирано до новия лидер на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин. В него нобеловите лауреати, спечелили отличието в различни категории, поздравяват Си за избора му начело на партията и подчертават, че виждат в това перспектива за ново управление и нови идеи в Китай. Нобеловите лауреати, сред които американската писателка Тони Морисън и колегата й Марио Варгас Льоса, Далай лама и нобеловият лауреат за медицина за тази година Джон Гърдън, отправят най-почтителен призив към Си да освободи Лю Сяобо и неговата съпруга Лю Ся. В писмото се припомня, че Лю Сяобо е единственият нобелов лауреат, който е в затвора.

Лю Сяобо беше осъден на 11 години затвор през 2009 г. по обвинение в подривна дейност срещу държавата като един от авторите на Харта 08 - документ, призоваващ за многопартийна демокрация в Китай, която обаче да спазва настоящата конституция. Година по-късно Лю Сяобо беше обявен за лауреат на Нобеловата награда за мир, което разгневи китайските власти. Според наблюдатели до освобождаване е малко вероятно да се стигне, но присъдата на Лю може да бъде намалена наполовина.

Последвайте канала на

БТА
590 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини