САЩ и Япония осъдиха предстоящото изстрелване на ракета от Северна Корея

  • 01 декември 2012 18:32

  • 931
  • 0
САЩ и Япония осъдиха предстоящото изстрелване на ракета от Северна Корея
©

Съединените щати и Япония осъдиха предстоящото през този месец изстрелване на ракета от Северна Корея.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд подчерта, че евентуалното второ изстрелване на ракета от  КНДР тази година би било крайно провокативен акт, който ще  заплаши мира и сигурността в региона, предадоха Франс прес и  Ройтерс. Тя освен това припомни, че всяко използване от Северна Кореяна балистични ракетни технологии представлява пряко нарушение  на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Японският министър на отбраната Сатоши Моримото разпореди на националните сили за самоотбрана да се подготвят за евентуално прехващане на ракетата, която КНДР планира да изстреля между 10  и 22 декември, предаде ИТАР-ТАСС.

Правителството на Япония се събра на извънредно заседание, след като Северна Корея обяви по-рано днес, че ще изстреля  ракета, с която ще изпрати в космоса сателит за наблюдение на  Земята. Премиерът Йошихико Нода определи плановете на КНДР като  достойни за съжаление. Той нареди на министерството на отбраната и на други ведомства да следят подготовката на Северна Корея за изстрелване на ракетата и да вземат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на Япония.

Южна Корея вече осъди решението на КНДР да изпрати сателит в космоса с ракета - планове, които тя определи като прикрит опит с ракета с голям обсег.

Последвайте канала на

БТА
931 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини