Проучване: Недоволството в Германия от управляващата коалиция се е увеличило до рекордно равнище

  • 13 юни 2024 15:50

  • 269
  • 0
Проучване: Недоволството в Германия от управляващата коалиция се е увеличило до рекордно равнище
© Getty images (архив)

Недоволството в Германия от управляващата коалиция се е увеличило до рекордно равнище, показва проучване на общественото мнение, представено днес от националната телевизия Цет Де Еф, предаде Ройтерс.

Световната информационна агенция, цитирана от БТА,  отбеляза ниския резултат на всички три партии от правителството на изборите за Европейски парламент в неделя.

Анкетата е проведена сред 1334 човека между понеделник и сряда. Недоволни от работата на правителството са 71% от тях - с 5% повече отколкото миналия месец. Около 51 % от анкетираните са се изказали в полза на свикването на предсрочни избори, но 66% все още смятат, че коалицията ще продължи да управлява до края на мандата си през следващата година.

И трите партии от управляващата коалиция в Германия претърпяха загуби на изборите за Европейски парламент, докато крайнодясната "Алтернатива за Германия" отбеляза огромен успех. Евровотът е смятан за ранен индикатор за парламентарните избори догодина.

Консерваторите печелят евровота в Германия

Резултатите за традиционни партии като социалдемократите на канцлера Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 отразяват недоволството на германците от спада на жизнения стандарт в най-голямата икономика в Европа, тъй като правителството опитва да се справи с енергийната криза, предизвикана от конфликта между Русия и Украйна, както и с последиците от пандемията от COVID-19.

В съседна Франция, където управляващите либерали се представиха още по-слабо на европейските избори, спечелени от крайната десница, президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на свика предсрочни парламентарни избори.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини