ООН: Насилието срещу деца в конфликти е достигнало екстремни нива през 2023 г., включително в ивицата Газа

  • 12 юни 2024 07:48

  • 308
  • 2
ООН: Насилието срещу деца в конфликти е достигнало екстремни нива през 2023 г., включително в ивицата Газа
© Getty images

Насилието срещу деца, попаднали в разрастващи се и ескалиращи конфликти, е достигнало „екстремни нива“ през 2023 г., с безпрецедентен брой убийства и наранявания - от Израел и палестинските територии до Судан, Мианма и Украйна. Това се казва в годишния доклад на ООН за децата във въоръжени конфликти, предаде Асошиейтед прес.

Докладът, с който агенция Асошиейтед прес се запознала във вторник, отчита „шокиращо 21-процентно увеличение на тежките нарушения“ срещу деца под 18-годишна възраст в редица конфликти, като се посочват също Конго, Буркина Фасо, Сомалия и Сирия.

За първи път докладът на ООН включва израелските сили в черния си списък на страните, които нарушават правата на децата, заради убийства и осакатявания на деца и нападения срещу училища и болници. За пръв път в него са включени и бойци на палестинските групировки „Хамас“ и „Ислямски джихад“ за убийства, раняване и отвличане на деца.

Изненадващата атака на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. в Южен Израел и масираното военно отмъщение на Израел в ивицата Газа са довели до 155-процентно увеличение на тежките нарушения срещу деца, особено при използването на взривни оръжия в населени места в Газа, се казва в доклада.

За втора година ООН включва руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групи в черния си списък заради убийствата и осакатяването на деца и нападенията срещу училища и болници в Украйна.

В Судан, където от 2023 г. бушува война между генерали, които се борят за властта, се наблюдава „зашеметяващо 480-процентно увеличение на тежките нарушения срещу деца“, сочи докладът на ООН.

Суданските въоръжени сили и техните противници от паравоенните Сили за бърза подкрепа попаднаха в черния списък за убийства и раняване на млади хора и нападения над училища и болници, а паравоенните - и за набиране и използване на деца във военни операции, за изнасилвания и сексуално насилие.

Разрастващата се гражданска война в Мианма също е довела до 123-процентно увеличение на тежките нарушения срещу деца, а въоръжените сили на Мианма и свързаните с тях милиции и седем въоръжени групировки също са включени в тазгодишния черен списък.

В доклада на генералния секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно се казва, че ООН е проверила 30 705 нарушения срещу деца през 2023 г. и 2285, извършени по-рано, които засягат над 15 800 момчета и над 6250 момичета. Някои от тях са били подложени на множество нарушения.

Генералният секретар на ООН заяви, че тревожното нарастване на броя на нарушенията се дължи на „променящото се естество, сложността, разширяването и засилването на въоръжените конфликти, използването на взривни оръжия в населени места, умишлени или безразборни нападения срещу цивилно население“ и инфраструктура, както и на появата на нови въоръжени групи, остри хуманитарни кризи и „явното незачитане“ на международното право.

Последвайте канала на

Весела Найденова
308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.12 | 10:57

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.12 | 08:30

1
ЦИОНИСТИТЕ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ УБИХА НАД 18 000 ПАЛЕСТИНСКИ ДЕЦА.

Добави коментар

Водещи новини