Медия: Спорът между Джо Байдън и Бенямин Нетаняху става все по-публичен

  • 11 март 2024 10:39

  • 480
  • 2
Медия: Спорът между Джо Байдън и Бенямин Нетаняху става все по-публичен
© Getty images (архив)

Интервютата на президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и на премиера на Израел Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и в края на изтеклата седмица, с които те влязоха в открит спор помежду си, са централна тема в западните издания днес, предаде БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

Според в. "Вашингтон пост" в изявлението си от събота пред телевизионния канал Ем Ен Би Си американският държавен глава се е опитал "да склони по грубия начин" министър-председателя на Израел да сложи край на войната си в ивицата Газа, а друг американски вестник - "Ню Йорк таймс" отбелязва, че вчерашният отговор на Нетаняху пред "Политико" е знак, че спорът на най-високо политическо равнище става "все по-публичен".

Джо Байдън: Нетаняху повече вреди на Израел, отколкото му помага

Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в засили обществения натиск върху правителството на израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и с изказването си, че то "повече вреди на Израел, отколкото помага", отбелязаха Тиа Голденберг и Зийк Милър във "Вашингтон пост". Авотрите обърнаха внимание и на факта, че според американския президент израелците ще пресекат "червена линия" с евентуалното си нахлуване в граничния град Рафах, където в момента убежище са намерили над един милион палестинци. Байдън се опита да склони Нетаняху да сложи край на настъплението си в Газа по грубия начин, но израелският премиер изглежда не отстъпва от позицията си, написа още "Вашингтон пост".

Нетаняху ще атакува град Рафах въпреки засилващите се международни критики

"Ню Йорк таймс" посочи, че лидерите на съюзниците Израел и САЩ са влезли в диспут, който става все по-публичен, и оприличава техния спор на боксов спаринг в контекста на нарастващата лавинообразно хуманитарна криза в ивицата Газа. Вестникът акцентира върху позицията на Нетаняху, че оценката на Байдън е "грешна" и че той и неговото правителство правят това, което "преобладаващото мнозинство" от израелците желае.

Според "Ню Йорк таймс" коментарите на Байдън, в които той потвърди подкрепата си за Еврейската държава независимо от критиките към Нетаняху, са подчертали "деликатното положение" на САЩ - те въоръжават Израел, като в същото време се опитват да доставят по всякакви начини - по суша, въздух и вода, хуманитарна помощ за бедстващото палестинско население в ивицата Газа.

Вестникът акцентира върху отплаването на кораба "Генерал Франк Бесон" на американската армия, който да превози хуманитарна помощ за Газа, след като Байдън е обявил намерението за изграждане на временно пристанище в речта си "За състоянието на Съюза" в четвъртък.

Британският в. "Гардиън" отбеляза, че Нетаняху е "отвърнал на удара" със задочния си отговор на изявленията на американския държавен глава, като е изтъкнал, че "Байдън греши и по двата параграфа", ако мисли, че израелският премиер "следва лична политика срещу мнозинството и че тя накърнява интересите на Израел".

Според министър-председателя мнението на израелците е, че "последното нещо, което трябва се направи, след като се унищожи "Хамас", е да се даде властта в ивицата Газа на Палестина, която учи децата на тероризъм и плаща за тероризъм".

"Гардиън" посочи, че Нетаняху е заклеймяван в международен план за израелските удари по цивилно население в Газа и се е противопоставил на САЩ, които "предоставят на Израел военна помощ за милиарди долари".

Друго британско издание - "Индипендънт", разсъждава в редакционен коментар върху разгорелия се дебат между Байдън и Нетаняху през призмата на желанието на американския лидер да помогне и на палестинското население в анклава.

"Планът на президента Байдън да достави хуманитарна помощ за Газа е признак за ограничените американски способности за влияние върху израелско-палестинския конфликт", написа "Индипендънт".

"Изпълненият с драматизъм проект за построяване на временно пристанище в помощ на Газа, което само по себе си е колосална логистична задача, е напомняне както за статута на Америка като суперсила, така и за пределите на тази суперсила. Всъщност, малко други държави в света, ако въобще има такива, биха могли да обмислят такъв амбициозен проект: плаващо пристанище, през което да се извършва доставката на милиони тонове хуманитарна помощ директно до тези, които имат отчаяни, животоспасяващи нужди", отбеляза в редакционния си коментар на "Индипендънт".

"Разбира се, изграждането на пристанището ще отнеме около два месеца и едва ли е оптимално решение, но е доказателство, хвърлено в лицето на онези, които обвиняват Белия дом в безчувствено пренебрежение към разрастващата се човешка трагедия в Газа. Подобно на спускането на помощ по въздуха в анклава тази мисия е в духа на най-добрите традиции на американското глобално лидерство, като напомня например за Берлинския въздушен мост от 1949 г.", направи извода си "Индипендънт".

Великобритания ще работи със САЩ по морски коридор за помощите за Газа

Последвайте канала на

Валери Зайцев
480 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.12 | 04:17

2
ГАДНИТЕ ЧИФУТИ СА ВОЕННО-ПРЕСТЪПНИЦИ.

2024.03.11 | 15:50

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини