Сара Вагенкнехт: Новото лице в германската политика, което се обяви срещу НАТО и помощта за Украйна

  • 09 януари 2024 10:24

  • 1452
  • 10
Сара Вагенкнехт: Новото лице в германската политика, което се обяви срещу НАТО и помощта за Украйна
© Getty Images

Изгряващата звезда в левия политически спектър в Германия Сара Вагенкнехт официално учреди новата си партия. Отцепилата се от парламентарно представената крайна левица Вагенкнехт се прочу с извънсистемните си позиции за незаконната имиграция, подкрепата за Украйна, зелената политика и ред други въпроси, което привлича вниманието на наблюдателите най-вече по отношение на това дали в Германия ще се появи нова лява алтернатива, която да измести традиционните партии в този сектор.

Новият „Алианс на Сара Вагенкнехт“ (АСВ) си поставя за задача да се превърне и утвърди като „народна (масова) партия“ във федералната политика с дълъг хоризонт и да промени коренно германския политически живот. Това обявиха Вагенкнехт, бивш политик от крайнолявата партия „Левите“, и нейните съмишленици, които станаха съучредители на новата формация. Официалното основаване на алианса стана вчера в Берлин, с участието на 44 души, които избраха партийно ръководство, отбелязва БТА.

Начело на партията застава самата Вагенкнехт; тя ще я ръководи в съпредседателство с Амира Мохамед Али, която доскоро беше председател на разпадналата се вече след отделянето на Вагенкнехт и съмишлениците ѝ парламентарна група на „Левите“ в Бундестага. Водещите кандидати на АСВ на предстоящите европейски избори ще бъдат бившият политик от „Левите“ Фабио Де Мази и дългогодишният политик от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Томас Гайзел. Новата партия даде заявка за участие във вота за Европарламент на 9 юни и в източногерманските регионални избори през септември, когато редица провинции от бившата ГДР ще избират нов ландтаг (регионални парламенти). Вагенкнехт не възнамерява да се кандидатира нито на едните, нито на другите избори, а ще остане в Бундестага, където сега е независим депутат.

ЗАЯВКА ЗА КОРЕННА ПРОМЯНА НА ПОЛИТИКАТА В ГЕРМАНИЯ

54-годишната Вагенкнехт заяви при учредяването на партията, че това „донякъде е исторически ден, защото се полагат основите на партия, която има потенциала да промени коренно партийния спектър на национално равнище, но най-вече да промени коренно политиката в Германия“.

По време на двучасовата си пресконференция в Берлин Вагенкнехт за пореден път разкритикува остро управляващата тройна коалиция в Германия на ГСДП, либералите от Свободната демократическа партия и Зелените, наричана от политолозите и журналистите във ФРГ „светофарната коалиция“ заради партийните цветове на трите формации – червено, жълто и зелено.

Напливът на бежанци разтревожи Германия, Шолц: Идват твърде много

В този смисъл беше и изразената от нея подкрепа за земеделските протести, разтърсили Германия в последните дни: „Те (фермерите) са принудени да търпят правителство, което няма никакъв план“, заяви Вагенкнехт. Коалицията изсмуква парите от джоба на хората и разделя страната, обвини тя управляващите.

ПО-МАЛКО МИГРАЦИЯ, ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ

В АСВ все още не са изработили подробна политическа програма – такава според думите на Вагенкнехт щяла да бъде написана с участието на граждани и експерти. Затова засега партията остава на изразените през октомври при обявяването на новата формация позиции – към тях спадат ограничаването на имиграцията така, че тя да не „претоварва Германия и инфраструктурата ѝ“, създаване на „добре платени, сигурни работни места, справедлива данъчна система“, инвестиции в образование и инфраструктура и подобряване на системите за социално и пенсионно осигуряване. Досегашната климатична политика на управляващите в Германия, предвиждаща отказ от двигателите с вътрешно горене и пълната замяна на изкопаемите с възобновяеми енергийни източници, не се подкрепя.

Във външнополитически план партията се обявява срещу доставките на оръжие за Украйна и за незабавни мирни преговори. В петстраничната програма на АСВ е записано следното: „Противопоставяме се решително на уреждането на конфликти с военни средства“. Новата партия се обявява и против НАТО с аргумента, че Северноатлантическият пакт поражда „усещане за заплаха и самозащитни реакции и така допринася за създаването на глобална нестабилност“. Необходим според АСВ е един „дефанзивно ориентиран отбранителен съюз“.

Германски депутати настояват пред Шолц Берлин да предостави на Украйна ракети "Таурус"

Севим Дагделен, която е депутат от Бундестага и също се присъедини към редиците на новата партия, се обяви и срещу възможната доставка на бойни самолети „Юрофайтър“ на Саудитска Арабия.

„Предоставянето на „Юрофайтър“ на Саудитска Арабия е ясно свидетелство за политиката и морала на това правителство“, каза Дагделен пред ДПА.

НОВАТА ПАРТИЯ В СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КОЙ ДРУГ ВЛИЗА В РЪКОВОДСТВОТО

През октомври Вагенкнехт и още девет депутати в Бундестага напуснаха парламентарната група на „Левите“, партия, която е правоприемник на някогашната Германска единна социалистическа партия, управлявала в бившата комунистическа Източна Германия.  

Според проучване на социологическия институт ИНСА от декември, направено по поръчка на в-к „Билд“, АСВ разполага на национално равнище с подкрепата на 12% от избирателите, но с уговорката, че към онзи момент партията все още не беше официалнo учредена и нямаше обявена политическа програма, което прави тези стойности несигурни.

Що се отнася до останалите членове на ръководството на партията, в него ще влязат още предприемачът и университетски преподавател Шервин Хагсхено като заместник-председател и депутатът от Бундестага Кристоф Лайе, който ще бъде генерален секретар. На 27 януари ще се състои и първият конгрес на партията.

ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ

Още преди учредяването на новата формация Вагенкнехт даде заявка, че партията се цели в избирателите на трупащата все по-голяма увереност след силните изборни резултати миналата година крайнодясна „Алтернатива за Германия“ (АзГ), отбелязва сп. „Шпигел“. В този смисъл Вагенкнехт изключва всякакво сътрудничество с АзГ. Според учредителите на новата формация тя си поставя за цел да участва в управлението на Германия, като при определени обстоятелства се допуска коалирането с партии като ГСДП и „Левите“. Същевременно АСВ определя Зелените като „най-опасната партия“ в Бундестага.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1452 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
СРАМ И ПОЗОР...

2024.01.10 | 04:57

9
youtube.com/watch?v=I0Jx8LHZymI - От 10-та секунда до 8-ма минута - видеа с геолокации, които са ЗАСНЕТИ ОТ УКРАИНЦИ, а не един вид - Путинова пропаганда... Истината ще я видите с очите си, а тя е, че ОГЪН И ЖУПЕЛ се сипе над Украйна и няма MIM-104 Patriot, няма IRIS-T, няма SAMP/T - ЩЕ ВИДИТЕ С ОЧИТЕ СИ, ЧЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО....... Три думи са анотацията и констатацията от безбройните видеа в нета, а именно - СРАМ И ПОЗОР....... ПатриотЧЕНЦЕТО СТРУВА 1 МИЛИАРД И 100 МИЛИОНА ДОЛАРА И НЕ СТАВА ЗА НИЩО....... СРАМ И ПОЗОР.......

2024.01.10 | 15:12

10
дай още фейк нюз, примерно от осъдения педофил Скот Ритер нещо :)

2024.01.09 | 13:27

8
Пирайте с какви пари създаде партията си. Дали няма общо с газпром.
Бояджията

2024.01.09 | 12:14

7
Респект госпожа
Хахахаха

2024.01.09 | 12:00

6
Ей ся Зеленски ще я вкара в списъка на неприятели на Усрайна

2024.01.09 | 11:49

5
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Вагинекнехт

2024.01.09 | 11:17

4
лапам от същия чеп, от който гадев, копейката и люлека
Анонимен

2024.01.09 | 11:06

3
На руска хранилка като Копейкин.

2024.01.09 | 10:46

2
kakvoto i da napravi sara niama kak da se prebori sas pokornite slugi i podlogi na kravarite mnogo sa
ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ ШИБАТ АТИЛКАТА ПРОСТА в АНАЛА

2024.01.09 | 10:30

1
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!

Добави коментар

Водещи новини