Експерт: Не се знае как ще се разпредели балансът на силите в международните отношения

  • 08 януари 2024 14:42

  • 911
  • 2
Експерт: Не се знае как ще се разпредели балансът на силите в международните отношения
© Novini.bg/ Canva

Продължава визитата на американския държавен секретар в Близкия изток. Антъни Блинкън пристигна в Абу Даби, след като посети Катар и Йордания, а по-късно днес ще бъде и в Израел. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1983

"Политиката на САЩ към Израел е на вид балансирана и насочена към това от една страна Америка да подкрепя традиционния си съюзник в Близкия Изток, а от друга да задържи конфликта така, че той да не прелее и да включи и други държави. На заден план американската външна политика е насочена изцяло към подкрепа на Израел. Америка на няколко пъти блокира резолюции в Съвета за сигурност на ООН, които целяха прекратяване на огъня в ивицата Газа", обясни пред БНР Искрен Иванов, доктор по политология и международен  анализатор.

Спецификата на тази война се обуславя от два аспекта на конфликта, посочи той. 

Блинкън: Снабдяването с храна на хората в Газа става по-трудно

"Първият е израелската стратегия, която предвижда хвърлянето на всичко, с което разполага военната машина срещу терористичните актьори в региона. От друга страна имаме терористични мрежи, чиято цел е просто да упражняват насилие срещу цивилни. Те не подбират средствата си. Това е причината този конфликт да изглежда толкова ожесточен и непримирим.

Двете страни в конфликта имат различна визия как трябва да изглежда статуквото в региона. Те са подкрепяни от различни актьори. Става въпрос и за две различни култури на воюване". 

Искрен Иванов е скептичен по отношение на възможността Махмуд Абас да помогне да се стигне до мирно разрешаване на конфликта. 

"Абас има много малко реална власт в Палестина. Политическият живот в страната се намира под контрола на "Хамас". Замесени са и други терористични мрежи. Такива визити на западни държави са просто протокол. Но ако Америка не посети Палестина, нейното поведение в очите на международната общност, ще е прекалено едностранно". 

Трудно може да говорим за намирането на посредник, смята анализаторът.

"Ако живеехме в стария еднополюсен модел, тогава този конфликт лесно щеше да бъде разрешен с посредничеството на САЩ. Дори във времето на Студена война САЩ и Съветският съюз лесно щяха да си стиснат ръцете около някакво споразумение, така че конфликтът да не ескалира. Но ние живеем в един преходен свят и не се знае под каква форма ще се разпредели баланса на силите в системата на международните отношения". 

Експертът обясни още, че Република Турция  цели да се позиционира в по-особено място за ислямския свят. 

"За Ердоган всичко е политика на престиж. Той вижда възможност в този конфликт от една страна да увеличи доверието на ислямския свят в себе си, от друга – възможност да действа малко по-самостоятелно в рамките на НАТО. Още от началото на войната в Украйна Турция заема една  доста балансирана позиция между САЩ и Русия". 

 

Ключова е ролята на Кралство Саудитска Арабия, обясни Иванов. 

"Страната следва една политика, която е доста близка до индийската. В момента се стреми да се сдобие с членство в повечето глобални формати, които ще зададат новото разпределение на силата в глобален план. Политиката на Саудитска Арабия няма да е насочена пряко към сътрудничество с Америка, а ще следва подход на баланс между отношенията с Вашингтон, Пекин и Москва. Ако има регион, който крие възможност за разчупване на американското влияние в Близкия Изток, това е Саудитска Арабия". 

Искрен Иванов анализира влиянието на военните конфликти върху предстоящите избори в Русия и САЩ.

"Обикновеният американец много не се интересува от външната политика. Всяка от партиите в САЩ обаче има визия за това как трябва да изглежда света. Предстои да видим какъв коз ще извадят републиканците. Там кандидатурата ще бъде ключова.

Ако Доналд Тръмп спечели републиканската номинация, възможността той да се върне в Белия дом е пропорционална на недоволството от Байдън. В момента отново се наблюдава лек спад в рейтинга на президента Байдън. 

Нямам съмнения, че руският президент ще бъде преизбран. По-скоро бих бил скептичен какво е политическото бъдеще на Зеленски. Има много украинци, които смятат, че стратегията му не е успешна. Ако САЩ спрат да изпращат пари и оръжия за Украйна, има украински политици, които ще искат по някакъв начин сделка с Русия".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
911 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.08 | 16:23

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Хахахаха

2024.01.08 | 15:09

1
какъв "експерт" е този, като няма една публикация в чужбина, освен в "университета" в Щип?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини