Глобалните икономически перспективи леко са се подобрили

  • 27 април 2023 16:10

  • 207
  • 0
Глобалните икономически перспективи леко са се подобрили
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Перспективите пред глобалната икономика леко са се подобрили през последните месеци в резултат от възвърнатото доверие на бизнеса и потребителите, по-ниските цени на енергията и храните и отварянето на китайската икономика. Това заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман по време на беседа, част от Осмия Делфийски икономически форум, който започна вчера, предаде БТА.

Въпреки позитивните сигнали, икономическите перспективи остават крехки, предупреди Корман. Той изрази загриженост и за темповете на инфлация в световен мащаб, които "не намаляват достатъчно бързо". Структурната инфлация запазва нивата си заради големите увеличения на цените в сектора на услугите, каза Корман, добавяйки че прилагането на по-ефективни политики в областта на конкуренцията би било от полза.

Колко голяма е дупката в хазната?

"Най-важната положителна промяна за глобалните икономически перспективи би била цялостен, траен и справедлив мир в Украйна", заяви ръкъводителят на ОИСР.

Като друг риск Корман посочи комбинацията от спадащата стойност на активите и високи нива на дългови задължения, която може да продължи да разкрива слабостите във финансовия сектор, а това би довело до допълнителни сътресения.

Коментирайки цените на енергията, той отбеляза, че тази година е имало благоприятни условия за намалението им, като например меката зима в Европа и по-слабото търсене на втечнен природен газ от Китай. Картината може да бъде различна през следващата зима. "Очаква се търсенето от Китай да се увеличи заради възстановяването на икономиката й след премахването на ограничителните мерки, свързани с пандемията", каза още той и призова за по-целенасочени мерки за подкрепа, прилагани от правителствата, за да защитят потребителите от поскъпването на енергията.

Последвайте канала на

Калина Христова
207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини