Новоизбраният черногорски президент: ЕС трябва да покаже, че процесът по разширяване е жив

  • 12 април 2023 17:34

  • 251
  • 1
Новоизбраният черногорски президент: ЕС трябва да покаже, че процесът по разширяване е жив
© Getty (архив)

Новоизбраният президент на Черна гора Яков Милатович (на снимката) каза днес, че Европейският съюз трябва да покаже, че процесът на разширяването е жив, това предаде информационната агенция от балканската страна МИНА, цитирана от БТА.

Милатович присъства днес на конференцията „Черна гора след президентските избори“, организирана от Белградския център за политика за сигурност и неправителствената организация Институт „Алтернатива“. Той заяви, че ако родината му ускори реформите, и ЕС ще подаде ръка на Черна гора като на страна членка.

„По този начин ще се изпрати ясно послание и на региона, и на източните страни, че разширяването е възможно“, подчерта Милатович.

Новоизбраният президент на Черна гора: Страната стои твърдо на европейския път

Новоизбраният държавен глава обясни, че първото предизвикателство за него като президент ще бъдат „поробените институции, които са се срасли с управляващата партия“.

„Голямата отговорност за по-младото поколение политици е отговорно да вдигне институциите на крака“, каза Милатович.

Според него това ще бъде постигнато след парламентарните избори, когато страната получи стабилно правителство.

„Знаете, че за реформи в правосъдието е нужно квалифицирано мнозинство и добра свързаност на правителството и парламента - това е начинът, по който трябва да стигнем до институционална зрялост“, подчерта новоизбраният президент.

Служебният премиер на Черна гора Дритан Абазович, който също присъства на конференцията, коментира, че с избора на Милатович за президент Черна гора е приключила една и е влязла в нова епоха на развитие. По думите му, след предстоящите парламентарни избори фокусът на всички политически субекти трябва да бъде влизането на страната в ЕС.

Валери Зайцев
251 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ГЕРМАНЦИТЕ

2023.04.12 | 22:47

1
ТОЧНО СЪЩОТО СИ ГО МИСЛЕХА! КОИ ТЪ ПИ КЛОШАРИ ДА ОСИНОВЯТ ОСВЕН ГЯУРИТЕ :)

Добави коментар

Водещи новини